Menu

Articol

Se încearcă resuscitarea Spitalului din Caransebeş

Autor: 

Într-o recentă ședință a Consiliului Local Caransebeş, aleșii municipali au aprobat proiectul de hotărâre privind participarea municipiului Caransebeş, în calitate de membru fondator, la înfiinţarea Asociaţiei „Urgent Life”, în vederea susţinerii activităţii Spitalului Municipal de Urgență pentru acordarea de servicii medicale de calitate cetăţenilor oraşului și populaţiei din zona adiacentă. Administraţia locală a contribuit cu suma de 5.000 de lei, iar consilierul Vasile Rafa va reprezenta municipiul în această asociaţie.

Ideea înfiinţării acestei structuri nu este însă nouă. În data de 15 martie, primarul Felix Borcean şi P.S. Lucian Mic, Episcopul Caransebeşului, au iniţiat o întâlnire având ca scop găsirea unor soluţii pentru sprijinirea Spitalului Municipal de Urgenţă, unitate aflată într-o situaţie financiară extrem de dificilă. Din cei 25 de primari cărora le-au fost trimise invitaţii, au răspuns un număr de 16 edili din localităţile deservite de unitatea medicală caransebeşeană.

Managerul unităţii medicale, Mihaela Popovici, a făcut atunci o prezentare a situaţiei în care se găseşte spitalul. Astfel, SMUC deserveşte un număr de aproximativ 90.000 de locuitori, incluzându-i aici şi pe cei aflaţi în tranzit, din care 4.290 din Caransebeş, reprezentând 32,5 la sută din totalul pacienţilor. Din celelalte zone, respectiv Valea Timişului, Valea Bistrei sau Valea Caraşului, sunt 65 de procente, restul de 2 la sută fiind din alte zone ale ţării.

Prezent la întâlnire, pr. ic. stavr. Gabriel Grozman-Pop, consilier social-misionar în cadrul Episcopiei, a spus că trebuie identificată o formă practică prin care poate fi ajutat spitalul. Cele mai multe discuţii în care s-au implicat şi o parte dintre primarii prezenţi la întâlnire s-au iscat însă în jurul cadrului legal prin care s-ar putea materializa această iniţiativă, existând diverse propuneri în acest sens.

În concluzie, Felix Borcean s-a arătat, totuşi, încrezător că acest demers se va concretiza în viitorul apropiat, optimismul său bazându-se atât pe numărul mare de primari prezenţi la întâlnire, cât şi pe faptul că a văzut deschidere din partea majorităţii participanţilor.

Powered by Jasper Roberts - Blog