Menu

Articol

Se stinge lumina la Centrul de Cultură Tradiţională Caraş-Severin?!

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Caraş-Severin a funcţionat (dacă se poate spune aşa!), în luna februarie, a.c., fără telefonie, fără internet, iar, de la începutul acestei săptămâni, şi fără căldură, fiindcă firma de alimentare cu gaz a sistat furnizarea gazului din cauză că facturile nu au mai fost plătite.

Printre alte activităţi, Centrul Judeţean editează două publicaţii, „Reflex” - publicaţie de artă, cultură şi civilizaţie, şi „Nedeia” - revistă de cultură tradiţională.

„Mersi că lucraţi fără bani!”

La lansarea revistei „Nedeia”, la începutul acestei săptămâni, directorul  Centrului Judeţean pentru  Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Caraş-Severin, Gheorghe Ţunea, a mulţumit colectivului redacţional şi colaboratorilor pentu că lucrează la realizarea revistei fără bani.

Cultură tradiţională în Caraş-Severin, fără internet, telefon şi căldură!

Directorul Gheorghe Ţunea a precizat:

„Problema e că nu ştim ce va fi de acum încolo, suntem la ora la care nu avem nici buget, din contra, nu am plătit întreţinerea, avem deja tăiate telefoanele şi internetul, azi dimineaţă ne-au tăiat şi gazul”.

„Nu ştiu ce o să fie, în condiţiile în care salariile, de la întâi februarie, s-au mărit cu 20 la sută, şi instituţia noastră având angajaţi la secţia artistică, la artişti, cu 50 la sută. Sigur, ar fi fost bine să avem o cifră de buget, să ştim la ce să ne aşteptăm în acest an, dar, eu sper că această revistă (n.n. - revista „Nedeia”), acest proiect, va merge mai departe cu orice efort din partea instituţiei, cu riscul că vom renunţa la cultura nescrisă, acesta însemnând unele manifestări pe care le organizăm, doar ca să meargă înainte acest proiect, sigur, cultura scrisă, care este cea mai importantă. Pentru că, aşa cum spuneam, unitându-mă la revistele aranjate de domnul Jurma, iată, sunt lucrurile care rămân după noi”, a mai spus directorul Centrului, Gheorghe Ţunea.

Cine stinge lumina?

Centrul Judeţean pentru  Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Caraş-Severin are ca obiective, aşa cum îi spune şi numele, conservarea şi promovarea tradiţiilor culturale, artistice, meşteşugăreşti, culinare, tradiţiile diferitelor etnii din Banatul de Munte. Pentru aceasta, instituţia coordonează şi sprijină aşezămintele culturale, editează publicaţii, realizează proiecte şi programe de educaţie în domeniu, efectuează studii şi cercetări privind tradiţiile populare şi meşteşugăreşti tradiţionale etc.

Aşadar s-au tăiat telefonia, internetul şi gazul la Centrul Judeţean pentru  Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Caraş-Severin. Se pune întrebarea: se stinge şi lumina?

Powered by Jasper Roberts - Blog