Menu

Articol

0 Comentariu

Senatorul Vela repune pe tapet problemele românilor de pe Valea Timocului

Marcel Vela

Senatorii din Comisia românilor de pretutindeni au luat în discuţie, la propunerea lui Marcel Vela, problema nerespectării drepturilor românilor din Valea Timocului, cărora autorităţile din Serbia le spun vlahi, fără a avea vreun drept legat de identitatea lor culturală şi naţională.

Referindu-se la drama românilor de la sud de Dunăre, senatorul liberal de Caraș-Severin a precizat: „Indiferent din ce partid provenim, toți senatorii am fost de acord să începem unele demersuri pentru stabilirea unui calendar pentru o comisie mixtă cu parlamentari din Serbia, cu care să analizăm modificari legislative pentru ca vlahii de dincolo de Dunăre să fie recunoscuți ca minoritate românească. Acolo locuiesc 300.000 de români care sunt numiți vlahi, în 154 de sate populația este sută la sută românească, 48 de localități au populație mixtă și, cu toate acestea, pe Valea Timocului nu există nici grădinițe și nici școli cu învățare în limba română. Mai mult de atât, în niciuna dintre școlile existente nu se predă în limba română“.

Totodată, în comisie s-a stabilit realizarea unor conexiuni cu fundațiile, asociațiile și bisericile din Valea Timocului, pentru ca românii și comunitățiile în care locuiesc aceștia să fie ajutate efectiv prin programele derulate prin ministerul Românilor de Pretutindeni.

În opinia sa, senatorul Marcel Vela consideră că este urgent și necesar ca, românii din Serbia să aibă aceleași drepturi ca și minoritatea sârbă din România, în contextul în care „Serbia dorește să fie membră în UE, iar tratatul de aderare va trebui aprobat și în Parlamentul României.“ 

Adaugă comentariu nou

Powered by Jasper Roberts - Blog