Menu

Articol

0 Comentariu

Sfadă cu „cântec”, la ruga de la Zorlenţu Mare

În acest an, ruga de la Zorlenţu Mare a ieşit din tiparele obişnuite şi respectate de întreaga comunitate. Primarul Martin Cornea susţine că a fost lovit cu pumnul de un localnic, apropiat de familia lui Viorel Işfan, fostul primar al comunei. Alţi martori susţin că lucrurile nu ar fi stat chiar aşa şi că incidentul a însemnat de fapt o îmbrânceală şi câteva înjurături ce-i drept, rostite cu patos în a doua zi de Paşte.

Marius Işfan, fiul fostului primar, care este şi consilier liberal, ne-a mărturisit că totul ar fi pornit de la faptul că primarul Cornea ar fi schimbat regula jocului chiar în timpul rugii de Paşte, fără să se consulte cu membrii consiliului local ori cu comunitatea. „De când se ştie, ruga la Zorlenţu Mare s-a ţinut a doua şi a treia zi de Paşti. Anul acesta, primarul a vrut să fie altfel şi, de la sine putere, a pus-o în chiar prima zi. Total nepotrivit şi împotriva voinţei oamenilor din sat”.

Cât despre incidentul propriu-zis, ajuns şi în atenţia poliţiştlor din comună, mărturiile sunt şi ele împărţite. Primarul Martin spune că lucrurile ar fi fost „aranjate” de mai mult de cei care i-au rămas credincioşi lui Viorel şi Marius Işfan: „Ne-au transmis prin alţii că urmează să avem o surpriză, chiar de rugă. Curios că, în prima zi de rugă, nimeni din familia Ișfan nu a fost la Cămin, dar luni, a doua zi, au venit cu toții, după ce au văzut că lumea a apreciat organizarea și zorlențenilor le-a plăcut cum a fost ruga. O persoană din grupul lor m-a acuzat că l-aș fi înjurat, lucru pe care nu l-am făcut și m-a lovit, am căzut la pământ și a urmat apoi o învălmășeală acolo. S-a creat o busculadă pentru că oamenii din sat au sărit în apărarea mea!”

Marius Işfan are varianta sa, susţinând că, de fapt, Cornea are ceva personal cu familia sa. „V-am spus, a schimbat obiceiul, cu rugă în prima zi de Paşte. Eu cu tata nu am mers la horă, dar soţia și mama au fost şi în prima zi, deci primarul minte. După cum minte şi când spune că noi l-am fi îndemnat pe domnul S. să se lege de el. Sunt invenţii de-al sale, bazaconii. Copilul său trebuia să joace, conform tradiţiei, brâul «cătanelor», însă nu a apucat, pentru că domnul primar a pus o fată, apropiată familiei sale, să joace aşa-zisul brâu al «muierilor», lucru nemaiîntâlnit la ruga de la noi din sat. A inventat reguli noi, iar acest lucru i-a iritat pe unii localnici. În plus, lângă fata aceea s-au prins fiica şi soţia sa, ca să arate cât de grozavi sunt ei”, ne-a spus Işfan jr.

În timp ce Martin Cornea a declarat la poliţie că a fost lovit cu pumnul, iar oamenii i-au sărit în ajutor, Marius Işfan ne-a declarat că de fapt primarul e cel care a început scandalul luându-l pe localnicul cu pricina de haine şi înjurându-l, iar acesta i-ar fi dat doar peste mâini. „A venit spre grupul în care ne aflam noi, inclusiv viceprimarul din Iablaniţa, şi ne-a strigat în gura mare: „Toţi de aici sunteţi nişte escroci, în afată de dumneata (viceprimarul din Iablaniţa, n.r.), pentru că nu te cunosc. Credeţi-mă, niciodată în ultimii 20 de ani nu s-a mai întâmplat o asemenea ruşine la rugă. Primarul trebuie să fie cel care împacă oameni, nicidecum să-i jignească şi să-i înjure.”

Pentru cele întâmplate a doua zi de rugă, primarul Cornea a făcut plângere la Poliţie, în timp ce Marius Işfan se gândeşte la acelaşi lucru, pentru că nu admite ca primarul să-i facă escroci pe cei din familia sa. (Foto: Arhivă, youtube)

Adaugă comentariu nou

Powered by Jasper Roberts - Blog