Menu

Articol

0 Comentariu

Toamna a venit frumos la Caransebeş...

Autor: 

Joi, 5 octombrie, în Piaţa Agroalimentară Centrală din Caransebeş a avut loc deschiderea celei de a VIII-a ediții a Festivalului „Toamna la Gugulani“, manifestare organizată, timp de patru zile, de Primăria municipiului, Casa de Cultură „George Suru“ şi Serviciul Public „Piaţa Gugulanilor”. La eveniment au luat parte primarul Felix Borcean, viceprimarul Marius Isac, administratorul oraşului, Andrei Ungur, consilieri locali, precum şi producători agricoli, dar şi mulţi localnici care au profitat de vremea frumoasă pentru a-şi face cumpărăturile, a asista la un spectacol folcloric de înaltă ţinută, sau pur şi simplu pentru a savura tradiţionalii mici şi grătarele care răspândeau miresme îmbietoare.

„Suntem bucuroşi, în primul rând, că vă vedem în număr atât de mare, veniţi în joia de piaţă la Caransebeş, aici unde, cu opt ani în urmă, am ridicat acest cerdac, care apoi s-a transformat în scenă, locul în care ne-am bucurat timp de patru zile, în fiecare an. Este un moment de bilanţ, în care vedem ce am făcut peste an şi ce avem de făcut în anul următor, pentru a o duce mai bine”, a spus directorul Casei de cultură, Ioan Cojocariu, amfitrion al acestui festival, alături de Luminiţa Verdeş, şefa Serviciului Public „Piaţa Gugulanilor”.

„Vă urez bun-venit tuturor la această tradiţională manifestare pe care noi o sărbătorim de mulţi ani, sunteţi bine veniţi să vă prezentaţi produsele, iar cei care trec prin piaţă, să se bucure de ele. Îi premiem, astăzi, pe cei aproape o sută de producători din toate colţurile ţării, care zi de zi, săptămână de săptămână, vin la noi să-şi ofere roadele trudei lor de pe tot parcursul anului. Sunt produse sănătoase, iar această piaţă a gugulanilor vrem să rămână unul dintre multele simboluri ale oraşului Caransebeş. Prezenţa dumneavoastră numeroasă ne dă curaj, fiind un imbold pentru a continua această muncă, una pe care o facem în folosul tuturor”, le-a spus celor prezenţi şi primarul Felix Borcean.

Ioan Cojocariu a mai adăugat că, deşi astfel de manifestări se desfăşoară şi în alte localităţi din ţară, Caransebeşul are, totuşi, câteva particularităţi care îl deosebesc de acestea. În primul rând, a spus directorul Casei de cultură, organizatorii au ţinut cont de sugestiile oamenilor care participă la festival şi care, pe pagina de Facebook a Serviciului Public „Piaţa Gugulanilor”, au cerut scaune în faţa scenei, astfel că joi persoanele vârstnice au putut să asiste la spectacol aşezate comod. „Al doilea lucru inedit este premierea cu diplome şi cu bani a celor care au adus produse în piaţă, fiindcă, dincolo de expoziţiile mari, fiecare dintre ei este o expoziţie în sine, ei venind îmbrăcaţi în costume populare specifice zonelor din care provin. Al treilea lucru unic care se întâmplă la Caransebeş este Balul pieţarilor, care are loc în prima seară a festivalului”, a mai spus Ioan Cojocariu.

După acest moment, s-a desfăşurat premierea expozițiilor de legume, fructe, flori, cea a meșterilor populari, dar şi diferite concursuri, urmate de un spectacol folcloric cu Ansamblul „Doina Banatului”, soliști vocali Maria Rusnac, Lorena Nica, Roxana Toader, Sandra Lăzărescu, Florin Bojin, Maria Hurduzeu, Alin Olan, Daniela Vacărescu, Ion Alexandrescu, Ionela Bădălan, Iosif Pușchiță, Maria Garaș, Stana Stepanescu, dirijor Sandu Simion Florea, coregraf Nistor Ghimboașă, iar în final, un recital extraordinar susţinut de Andreea Voica.

Adaugă comentariu nou

Powered by Jasper Roberts - Blog