Menu

Articol

0 Comentariu

Treptele jertfei vor deveni monument la Timişoara

Treptele Catedralei Mitropolitane din Timişoara, simbol al Revoluției din decembrie 1989, vor fi puse în valoare de către Universitatea de Vest Timişoara (UVT). Treptele au fost descoperite în Șag, la marginea unei păduri, în mijlocul unei gropi de moloz. Acestea fuseseră înlocuite în urma reabilitării din anul 2013.

Treptele pe care în decembrie 1989 au murit primii manifestanți anticeaușiști și anticomuniști au fost recuperate cu sprijinul unei echipe de la Cons Electrificare Instal, iar acum vor fi puse în valoare de către Universitatea de Vest din Timișoara, suntem informaţi printr-un comunicat de presă, transmis de Departamentul de Comunicare al UVT.

Modalitatea în care vor fi refăcute şi prezentate treptele vor face obiectul unui concurs de proiecte al Facultății de Arte și Design. Se dorește valorificarea lor în cadrul unui monument care ar putea fi expus în Parcul artiștilor din zona Oituz, în apropierea Memorialului Revoluției.

„Vestea identificării acestor trepte, cu o valoare simbolică deosebită, m-a bucurat, dar și întristat. M-a întristat pentru că o parte a istoriei noastre a zăcut ani întregi într-o groapă de moloz. M-a bucurat, în contextul în care ele au fost identificate și le putem pune în valoare prin colegii noștri de la Facultatea de Arte și Design. Ne dorim să aducem cinste oamenilor care au scris istoria în acele momente”, a declarat rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Pirtea.

Aproximativ 3 metri pătraţi de trepte au fost recuperați din groapa de moloz de la Șag și vor ajunge la Universitatea de Vest din Timișoara.

Adaugă comentariu nou

Powered by Jasper Roberts - Blog