Menu

Articol

Ultimele pregătiri pentru Ziua Jandarmeriei la Reşiţa

Mâine, 3 aprilie, jandarmii cărăşeni vor organiza o serie de acţiuni dedicate Zilei Jandarmeriei Române. Toţi cei interesaţi de activitatea jandarmilor o pot face începând cu ora 10.00 la diferitele puncte de prezentare, iar de la ora 11.30, vor avea loc şi câteva exerciţii demonstrative.

La 3 aprilie 1850, Grigore Alexandru Ghica, domnul Moldovei (1849-1853), a aprobat hotărârea Divanului Obștesc, semnând actul de înființare a jandarmeriei: ''Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi'', potrivit site-ului oficial al Jandarmeriei Române, http://www.jandarmeriaromana.ro/.

Potrivit acestui document, Regimentul de jandarmi din Moldova se împărțea în două subdiviziuni, fiecare având în zona de responsabilitate câte șase ținuturi (județe). La fiecare ținut, era repartizată câte o companie de jandarmi, la care se adăuga câte o companie la Isprăvnicia Iașului și la Poliția Capitalei (Iași). Rezulta, astfel, un total de 14 companii de jandarmi, cu un efectiv total de 1.433 jandarmi călări și pedeștri. Legiuirea promulgată de Grigore Alexandru Ghica la 3 aprilie 1850 a constituit actul de naștere al acestei arme și a stat la baza tuturor legilor care au urmat, principiile sale rămânând valabile în întreaga istorie a Jandarmeriei Române.

Powered by Jasper Roberts - Blog