Menu

Articol

Un Parc naţional fără plan de management e ca şi cum nu ar exista!

Timp de două zile, 24-25 august, Grupul Ecologic de Colaborare Nera (GEC NERA) a monitorizat starea patrimoniului natural din rezervația naturală Cheile Carașului care este supus conservării potrivit Legii privind Regimul Ariilor Naturale Protejate. Monitorizarea s-a făcut de către voluntarii GEC Nera pe traseul intrarea în chei dinspre Carașova – canionul mic al Carașului din apropierea punctului turistic Prolaz.

Reprezentanţii ONG-ului reiterează faptul că parcul nu are un plan de management aprobat, motiv pentru care Contractul de Administrare pe care RNP ROMSILVA l-a încheiat cu Ministerul Mediului ar putea fi considerat ilegal pentru neîndeplinirea prevederilor art. 4.1.n din acest contract. Pentru aceste motive GEC Nera așteaptă lămuriri din partea Ministerului Finanțelor Publice în legătură legalitatea taxei de vizitare. 

„Cu sau fără taxă de vizitare, în Cheile Carașului se intră într-o zonă de sălbăticie, într-o lume de vis, care așteaptă de prea mult timp să fie promovată și valorificată prin ecoturism. La cele cinci peșteri de pe  traseu vizitatorul obișnuit nu are acces, iar informații există doar pe un panou, deteriorat și acesta, situat la intrarea în chei în apropiere de Carașova”, susţin cei de la GEC Nera.

Zona punctului turistic Prolaz este curată, dar vetre de foc există la tot pasul pe malul stâng al Caraşului. Pe malul drept vizitatorii pot întâlni condiţii mai bune de picnic într-un loc amenajat de alţi turişti printr-o masă improvizată, butuci pe post de scaune proveniţi din trunchiul unor copaci tăiaţi în apropiere şi unelte de preparare a hranei agăţate în copaci transformaţi în cuier.

"Totul pare idilic la Prolaz, şi ar fi un lucru normal dacă locul nu ar fi în interiorul unei zone de protecţie integrală a parcului, identificată astfel în proiectul Planului de Management care este postat pe pagina web a administraţiei parcului. Potrivit Legii privind Regimul Ariilor Naturale Protejate în zonele de protecţie integrală astfel de activităţi sunt interzise. Nu şi în Parcul Naţional Semenic – Cheile Caraşului, deoarece acesta nu are un Plan de Management aprobat la care să ne raportăm", mai spun cei de la GEC NERA.

Powered by Jasper Roberts - Blog