Menu

Articol

0 Comentariu

Valeria Schelean-Şomfelean, cu o întrebare pentru trei miniştri

Deputata PNL de Caraş-Severin, Valeria Schelean-Şomfelean, a făcut o interpelare în Parlament referitoare la corelarea curriculei şcolare cu cerinţele pieţei forţei de muncă. Întrebarea a fost adresată atât ministrului Muncii, Lia-Olguţa Vasilescu, cât şi miniştrilor Educaţiei, Liviu Pop, şi pentru Mediu de Afaceri, Ilan Laufer.

În interpelare, parlamentarul liberal pleacă de la constatarea că piaţa muncii din România demonstrează că există o prăpastie între ceea ce pregăteşte şcoala şi cererea de forţă de muncă, de calificările solicitate de către angajatorii care trebuie să le ofere tinerilor un loc de muncă. Promisiunile şi programele frumoase există în retorica de zi cu zi şi în campania electorală, dar nu şi în realitate.

„În Programul PSD prezentat cetăţenilor în campania electorală «Cum ajutăm tinerii să reuşeasc? Şanse mai bune pentru tineri în România», capitolul «Păstrarea în ţară a tinerilor profesionişti», pg. 18, «Prognoză pentru piaţa muncii» aţi menţionat realizarea unui «Program de prognoză a evoluţiei pieţei muncii, de gestiune a curriculei şcolare» împreună cu ministerul Educaţiei şi ministerul Muncii.

De asemenea, în acelaşi program, capitolul «Măsuri pentru mediu de afaceri, măsura – Corelarea sistemului de educaţie cu piaţa muncii din România», menţionaţi la Program de prognoză trei măsuri: Realizarea unei analize la nivel naţional asupra forţei de muncă, inupt-ului de la mediu de afaceri privind evoluţia cererii de forţă de muncă, modificarea curriculei în funcţie de primele două măsuri”, se arată în interpelarea adresată celor trei miniştri.

Valeria Schelean-Şomfelean mai spune că aşteaptă răspuns în scris de la cei trei, dacă: fost realizată analiza la nivel naţional asupra forţei de muncă, iar în caz afirmativ să i se pună la dispoziţie acel material. În cazul unui răspuns negativ, deputata solicită să i se comunice stadiul şi calendarul realizării, responsabilii cu realizarea analizei. De asemenea, se interesează de sinteza măsurilor care se impun pe termen scurt, mediu şi lung în raport cu inupturile primite de la mediul de afaceri şi care sunt modificările luate în calcul pentru 2017 şi pe perioada 2018-2020 privind corelarea curriculei şcolare cu piaţa muncii. 

Adaugă comentariu nou

Powered by Jasper Roberts - Blog