Menu

Articol

0 Comentariu

Valeria Schelean-Şomfelean întreabă, ministrul Finanţelor trebuie să răspundă

Valeria Schelean-Șomfelean

Deputatul PNL de Caraș-Severin, Valeria Schelean-Șomfelean a adresat  joi, 20 aprilie, o întrebare ministrului Finanțelor Publice, Viorel Ștefan, referitoare la „TVA 0” la achiziţionarea de locuinţe.

Întrebarea deputatei vine în contextul în care, în programul de guvernare al PSD se precizează faptul că, de la 1 martie 2017, tranzacțiile sub 450.000 de lei nu se vor mai impozita, în acest fel stimulându-se vânzările în sistemul imobiliar, dar și dezvoltarea construcțiilor civile, îndeosebi în ceea ce privește construcția de locuințe.

Potrivit Valeriei Schelean-Şomfelean, în spațiul public s-a vorbit despre un proiect guvernamental care să implementeze măsura începând cu data de 1 martie 2917, apoi inițiativa a fost mutată în parlament și însuși președintele PSD,  Liviu Dragnea, a depus o propunere legislativă privind modificarea și completarea Legii 227/2015 privind Codul Fiscal și înregistrat la Senatul României.

Schelean spune că, la începutul lunii martie, premierul Grindeanu declara că: „proiectul Legii <<TVA 0>> care este în parlament, pentru vânzarea de locuințe pentru persoane fizice, este un proiect care are susținerea Guvernului. Sigur că, dacă vorbim de un finanțist, așa cum îi știm cu toții, care stă și doar adună pulsuri și minusuri, fără să afle efectele secundare, prima impresie este că vom avea un minus important la buget. Dacă, în schimb, vorbim de efectele în întreg domeniul, ceea ce înseamnă un impuls pe această piață, ceea ce înseamnă să începem să reducem acel deficit care este aproximativ de un milion de locuințe noi de care avem nevoie, este unul dintre puținele lucruri pe care le putem face în acest domeniu”.

În același timp, după cum susține deputatul liberal,  „Conform Directivei 2006/112/CE, a Consiliului UE, care reglementează sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată, statele membre pot aplica cel mult de două cote reduse de TVA și acestea nu pot fi mai mici de 5%.

Aceste state membre care doresc să aplice cote reduse de TVA pentru anumite prestări de servicii și livrări de bunuri  trebuie   să notifice Comisia Europeană”.

Având în vedere cele prezentate mai sus, îl roagă pe ministrul de Finanțe să-i comunice în scris răspunsurile la următoarele întrebări:

Care este impactul bugetar al unei asemenea măsuri?

Care este punctul de vedere al Ministerului Finanțelor Publice față de o astfel de măsură, <<TVA 0>> pentru achiziționarea de locuințe?

Poate fi implementată această măsură în anul 2017, în actualul context bugetar?

Care sun estimările Ministerului de Finanțe privind impactul unei asemenea măsuri asupra pieței imobiliare?

A început Ministerul de Finanțe discuții la nivelul Comisiei Europene legate de această măsură <<TVA 0 >> la locuinţe? În caz afirmativ, vă rog să-mi precizați care este stadiul acestor discuții.

Adaugă comentariu nou

Powered by Jasper Roberts - Blog