Menu

Articol

0 Comentariu

Valeria Schelean-Șomfelean: „Prejudiciile din dosarele de corupţie trebuie recuperate”

Valeria Schelean-Șomfelean

Deputata PNL de Caraş-Severin, Valeria Schelean-Șomfelean, a depus astăzi în Parlamentul României o interpelare adresată guvernului și primului-ministru prin care cere să se facă pași concreți în privința recuperării prejudiciilor din dosarele de corupție.

Schelean-Șomfelean îi solicită lui Sorin Grindeanu să prezinte acțiunile și calendarul pe care guvernul intenționează să le întreprindă pe parcursul anului 2017, în așa fel încât Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate să devină operativă, iar prejudiciile din dosare să fie recuperate în mod real și eficient.

„Consider că este foarte important ca în România să se respecte și să se aplice legea și cei care se fac vinovați de încălcarea legilor să răspundă sub toate formele decise de instanța judecătorească, inclusiv prin pierderea bunurilor rezultate în urma faptelor de corupție sau a sustragerii banului public. Este important, atât pentru noi ca nație cât și pentru Bugetul României, ca, pe lângă executarea pedepsei impuse de instanță, să se recupereze și banii din prejudicii! Avem nevoie să recuperăm acești bani și trebui să-i vedem cum se investesc în proiecte concrete!

În plus, ne dorim cu toții ridicarea Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) pentru România, iar, în Raportul MCV pe anul 2017, Comisia Europeană face o serie de recomandări cu privire la sarcinile Parlamentului și Guvernului pentru a asigura o justiție transparentă și pentru a combate corupția. Între acestea, Raportul evidențiază faptul că România trebuie să asigure "faptul că Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate este operațională pe deplin și efectiv, astfel încât să poată publica primul raport anual cu informații statistice fiabile privind confiscarea de bunuri provenite din săvârșirea de infracțiuni. Agenția ar trebui să instituie un sistem de raportare periodică cu privire la dezvoltarea capacității sale administrative, la rezultatele obținute în confiscarea și la gestionarea bunurilor provenite din săvârșirea de infracțiuni".

În același timp, conform declarațiilor Procurorului-Șef al DNA, dna. Laura Codruța Kovesi, susținute la prezentarea raportului de activitate pe anul 2016 al DNA, în 2016, “Statul român are de confiscat suma de circa 200 de milioane de euro. A fost recuperată o sumă de 5 milioane de euro.”

În acest context, este important să cunoaștem care este planul Guvernului în acest sens, cum intenționează să recupereze aceste prejudicii și cum va eficientiza activitatea Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate”, se arată în interpelarea Valeriei Schelean-Şomfelean. 

Adaugă comentariu nou

Powered by Jasper Roberts - Blog