Menu

Articol

Valeria Schelean-Şomfelean: „Proiectul votat de PSD vine să-i salveze pe cei care urmează să intre la închisoare”

Valeria Schelean-Șomfelean

În calitate de for decizional, plenul Camerei Deputaţilor a adoptat astăzi, cu 170 de voturi „pentru”, 81 „împotrivă” şi şase abţineri proiectul legislativ privind măsurile alternative de executare a pedepselor. Prin decizia judecătorului, condamnaţii pentru fapte fără violenţă, care nu sunt recidivişti şi care au o pedeapsă de maximum cinci ani, beneficiază de măsura arestului la domiciliu sau în zilele de sâmbătă şi duminică.  Opoziția a anunțat deja că va ataca proiectul de lege la Curtea Constituțională.

Din start, PNL şi USR au refuzat să voteze proiectul de lege în forma ieşită de la Comisia juridică, considerând că acesta nu mai are absolut nicio legătură cu ceea ce gândiseră colegii lor senatori. Ba mai mult, nu se regăsesc nici scopurile urmărite, acelea  de a contribui la degrevarea penitenciarelor de aglomerarea existentă în prezent şi de a fi alături de o eventuală lege pentru prevenirea şi reducerea recidivei.

În opinia liberalilor, în locul unei reforme reale în  penitenciare, PSD a pervertit ambele măsuri. Pe de o parte, aceste măsuri alternative au devenit un instrument prin care din măsuri alternative la executarea pedepselor cu închisoarea, Puterea a elaborat un proiect prin care introduce, ca inovaţie juridică, măsuri alternative la liberarea contiţionată..

Referindu-se la cele întâmplate, Valeria Schelean-Şomfelean spune că: „Ceea ce s-a votat astăzi în Camera Deputaților este strict proiectul PSD, proiect care vine să-i salveze pe cei care urmează să intre la închisoare. La Senat inițiativa a trecut în varianta PNL, însă în Camera Deputaților ea a fost profund viciată. Ca atare toate modificările care au fost aduse în Camera Deputaților, în calitate de cameră decizională, sunt în afara dezbaterilor de la Senat și, prin urmare, principiul bicameralismului a fost încălcat, așa cum este el definit de CCR. Teza falsă pe care o propagă PSD – aceea că astăzi s-ar fi votat proiectul PNL – este ușor de demontat.  PSD se folosește de orice inițiativă pentru interesele sale și ale penalilor săi! O lege care avea obiective corecte este astăzi transformată într-o lege pentru salvarea celor care încalcă legea!  Vom ataca această lege la CCR!”.

Powered by Jasper Roberts - Blog