Menu

Articol

Ziua Națională a României a fost sărbătorită şi în Ungaria, la Gyula

Autor: 

Peste 300 de persoane au luat parte, la invitația Excelenței Sale Florin Trandafir Vasiloni, consul general al României la Gyula,  în sala festivă „Matei Corvin” a unui hotel din Gyula, la recepţia organizată cu prilejul Zilei Naţionale a României, de către Consulatul General al României la Gyula.

Au fost prezenţi Marius Lazurca, ambasadorul României în Ungaria, Daniel Banu, consul general la Szeged, Daniel Nicolae, consul la Szeged, Roberto Sperandio, consul onorific al Italiei în România, Ioan Fodoreanu, fost consul general al României la Gyula și Szeged, Tiberiu Juhasz, preşedintele Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria (AŢRU), Traian Cresta, purtător de cuvânt al românilor în Parlamentul Ungariei şi alţii. Din România au fost prezenţi primari din zona de graniţă a județului Arad. Dintre oficialităţile din sfera religioasă care au onorat aceste manifestări, menţionăm pe PS episcop Siluan, împreună cu numeroşi clerici din cadrul Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, alături de reprezentanţi ai cultelor neoprotestante de expresie română din Ungaria.
Au mai fost prezenţi la manifestare reprezentanţi ai mediului universitar din Arad, delegaţi din partea Universităţii “Aurel Vlaicu” din Arad şi ai Universităţii de Vest “Vasile Goldiş” din Arad, preşedinţi ai Autoguvernărilor Româneşti Locale, directori şi numeroase cadre didactice de la şcolile în care învaţă copii românilor din Ungaria, foşti absolvenţi şi actuali studenţi bursieri ai statului român. Nu au lipsit nici reprezentanţi ai mediului de afaceri, ai asociaţiilor patronale şi reprezentanţi ai Camerelor de Comerţ.

Mesajul transmis cu acest prilej de consulul general Florin Vasiloni a cuprins cuvântul de salut, de bun venit și de mulțumire adresat tuturor participanților care au onorat invitația adresată cu această ocazie. Acesta a subliniat importanța Marii Uniri de la 1918, act de voință al poporului român, ce a împlinit aspirațiile sale cele mai profunde și va caracteriza și de acum înainte principiile și acțiunile sale.

Programul cultural oferit de CG Gyula a cuprins un recital susținut de cvartetul de coarde al Filarmonicii de Stat din Arad, condus de maestrul Doru Orban; recitalul extraordinar al Ansamblului profesionist ”Crișana” din Oradea, condus de maestrul Leontin Ciucur; recitalul talentatei Bianca Popa din Oradea, iar imnurile României, Ungariei și UE, de la deschiderea manifestării, au fost intonate de Corul ”Pro Musica”  din Gyula.

Participanții au fost întâmpinați la intrare de o poartă tradițională românească și o expoziție de sculptură a maestrului Radu Lazăr, adusă la Gyula prin intermediul Muzeului Țării Crișurilor din Oradea. Publicul prezent a putut admira și o expoziție de carte, prezentată de Universitătea de Vest “Vasile Goldiş” din Arad. Participanții au primit și purtat cocarde tricolore confecționate de elevi ai Colegiului Național Mihai Eminescu din Oradea. Copiii prezenți au avut la dispoziție un loc special de joacă.

Recepţia oficială oferită de Consulatul General al României la Gyula a oferit posibilitatea tuturor participanţilor să guste tradiţionalele bucate, băuturi şi vinuri româneşti.

Powered by Jasper Roberts - Blog