Unul dintre punctele de pe ordinea de zi a şedinţei de astăzi a Consiliului Local Reşiţa a stârnit controverse între consilierii PSD, pe de-o parte, şi cei din PNL, PMP şi Partidul Verde, pe de altă parte. În cele din urmă, proiectul a trecut, dar fără voturile social-democraţilor, care au reacţionat imediat prin liderul de grup, Mirel Sabo.
„Nu mi se pare normal ca domnul primar Popa, în anul 2016, (era campanie electorală, n.r.) să spună că mărirea impozitelor descurajează mediu de afaceri, descurajează investiţiile în oraşul nostru. Acum vine şi impune o majorare a acestor impozite, şi pentru societăţile comerciale, pentru potenţialii şi actualii investitori, dar şi în cazul persoanelor fizice, pentru omul de rând, pentru reşiţeni. Închipuiţi-vă ce se va întâmpla în primele zile ale lui ianuarie când omul de rând va merge la Serviul de Taxe şi Impozite şi se va lovi de o majorare cu 50%. Cel care a plătit anul trecut două milioane de lei impozit pe apartament, acum va plăti trei milioane de lei. Cel care a plătit trei milioane de lei, va plăti patru şi jumătate. Nu putem să punem pe umerii reşiţenilor această povară în acest moment”, s-a destăinuit presei social-democratul.
Sabo a mai spus că majorarea impozitelor va afecta serios mediul de afaceri. Creşterea este de 50 de bani de metru pătrat, pe zi. Consilierul PSD a dat exemplu un chioşc, de 50 de metri pătraţi, pentru care proprietarul va trebui să scoată, în plus faţă de ce a plătit până acum, 9.000 de lei la sfârşitul anului.
Primarul Ioan Popa a ieşit şi el la rampă cu varianta majorităţii din Consiliul local, spunând că nu este vorba de majorări, ci de corecţii aplicate la impozite, conform legii.
„Am făcut corecţii la unele taxe, de exemplu, pe partea de impozite pe clădiri, persoane fizice, pe clădiri nerezenţiale, adică clădiri care au altă destinaţie, decât cea de locuit, de la 0,6, le-am dus la 1%. Suntem oricum, mult sub media naţională, însă aceste măsuri le-am luat constrânşi de faptul că ni s-a tăiat cam trei milioane de euro, în 2018, prin reducea impozitului pe venit de la 16 la 10%, bugetul oraşului a fost redus cu aproape 30%. Ne-am aşteptat la măsuri compensatorii de la guvern, măsuri care nu au venit. Din datele mele, nici în 2019 guvernul nu ne va duce mai sus, undeva în zona în care 65% din impozitul pe venit ar trebui să revină municipalităţii, ca să rămânem în acelaşi nivel de finanţare ca în 2017”, a fost de părere Ioan Popa.
În ciuda afirmaţiilor liderului PSD, Mirel Sabo, referitoare la creştere impozitului pe clădiri cu 50%, la persoane fizice, primarul municipiului spune că impozitul la persoane fizice nu a suportat majorări substanţiale. „PSD face aşa şi pozează în orice, să le fie lor bine. Însă, tcomai ieri au luat nişte măsuri la nivel naţional, ne-au pus pe toţi într-o postură ingrată, pentru că cel mai mare jucător la Bursa de Valori Bucureştiri este statul român, iar căderea bursei de ieri a însemnat trei miliarde de dolari şi, practic, şi-au luat banii lor”, a afirmat Ioan Popa, inducând ideea că, de fapt, Mirel Sabo se referea la impozitul pe persoane fizice nerezidenţiale. Este vorba de acele persoane care au proprietăţi în care se desfăşoară diferite activităţi.