Menu

Articol

An nou, bun?

Autor: 

Sîntem în 2019. La mulţi ani, tuturor cititorilor! Un an de la care ne dorim să fie bine, să fie mai bun decît cel îngropat, în urmă cu cîteva ore, în sarmale şi piftii! Dar, oare va fi mai bun? Mai liniştit? Mai prosper? Noi, generaţia de sacrificiu, nu mai credem în iluzii! Cred că vom fi generaţie de sacrificiu pînă la capăt, inclusiv la pensie (pe care analiştii economici spun că nu o vom mai vedea!).

Anul „mai bun” trebuie să se bazeze pe rezultatele unui „an bun”. Ori, cel puţin în ultimii 10 ani, noi, românii, am trăit pe datorie. Mai precis, am trăit cu resursele fiilor şi nepoţilor noştri! Am împrumutat pentru oala cu sarmale de ieri, din varza, carnea şi sarea generaţiilor viitoare. Am împrumutat pentru cadourile de sub brad din puşculiţa nepoţilor! Fără să ne gîndim la ziua de mîine. Totul pentru un iluzoriu „bine” din prezent. Acum, ne dorim „mai bine”? Adică să luăm mai mult de la generaţiile viitoare? Să obţinem ce? Confort, iluzia unui salariu baban, a unei pensii mai mari? Să “facem lucruri”, să obţinem voturi? Recunoaştere? Glorie?

2018 s-a încheiat cu obişnuitul „război între Palate”. Numai că, de astă dată, ARMATA a fost tîrîtă într-un joc meschin şi imbecil. Nu voi detalia cronologia faptelor pentru a nu concluziona că actuala clasă politică conducătoare (cacofonia îmi aparţine şi se impune!) este lipsită de viziune. A fost lipsită de viziune cînd l-a schimbat pe Generalul Dumitru Scarlat de la conducerea SMFT şi l-a numit reprezentant al României la NATO şi UE! A fost lipsită de viziune cînd NU l-a pregătit pe Generalul Uifăleanu să preia funcţia de şef al SMFa şi, în fine, lipsită TOTAL de viziune cînd s-a încăpăţînat să-l înlocuiască pe Generalul Nicolae Ciucă. Despre înlocuirea Generalului Ciucă am mai scris aici, lunile trecute.

Întîmplarea face ca România, pentru prima dată după al Doilea Război Mondial, să beneficieze de expertiza şi capacitatea unor generali tineri care au fost la propriu pe cîmpul de luptă. Nea Mitică Scarlat, Pană, Blaiu, Petrescu, Ionescu, Dan, Teglaş reprezintă SPUMA soldăţimii româneşti din ultimii 20 de ani. Şi, mai presus de toţi, Ciucă, ofiţerul român cel mai bine cotat, astăzi, pe plan internaţional! Şi ei fac parte din „generaţia de sacrificiu”. Chiar, la propriu! Ei au semnat contractul de muncă cu sînge! Au văzut şi cum arată o rachetă anti-tanc din faţă, dar şi cum arată un nenorocit de pantof de politician care zdrobeşte, pentru că poate!, idealuri, reguli, viitor.

 În „războiul dintre palate” de la sfîrşit de an, ARMATA a fost prinsă la mijloc, cam ca la Revoluţie. Noroc că militarii români, indiferent de grad sau funcţie, nu sînt judecaţi de parteneri după dorinţele politicienilor cretini, ci după competenţe. Altfel, NATO s-ar uita ciudat la nea Mitică Scarlat, sau la Nicu Ciucă, sau la col. Colibaba, sau la plt. adj. Dan Boban! Românii par să se fi bucurat de gestul intransigent (şi firesc!) al preşedintelui KWI de prelungire a mandatului de Şef al SMFa, a Generalului Nicolae Ionel Ciucă. Aplauze, urări de sănătate, mai mulţi prieteni pe Facebook şi cîteva puncte în plus în sondaje. Numai că, fostul ministru al apărării, Ioan Mircea Paşcu, actualul vicepreşedinte al Comisiei de Apărare din Parlamentul European, aruncă bomba, care poate fi fake news, sau nu!, dar, oricum construieşte idei şi scenarii: Nicu Ciucă ar fi fost dorit în politică în fruntea… PNL! Dacă ar fi „pe bune”, ar fi nasol pentru pupincurişti, dar şi pentru Iohannis!

Cum, deocamdată, Nicu Ciucă este încă un an Şef al Statului Major al Apărării, lumea politică stă liniştită. Deci, 2019, va fi cel puţin un an bun pentru politicul românesc! Dar… dacă aceşti generali, români, integri, buni organizatori, ar intra în politica ţării şi ar ajunge la putere? Dacă EI sînt cei care vor trimite actuala clasă politică amorţită, de la stînga la dreapta, la groapa de gunoi? Dacă vor hotărî să-˘şi asume responsabilităţi, nu doar în Iraq sau Afghanistan, ci şi pe cîmpul de luptă al României politice? Că tot sînt „generaţie de sacrificiu”! Oamenii ăştia au dovedit că ştiu ce înseamnă sacrificiu şi sînt dispuşi să şi-l asume! Militarii români, de la caporal la general, au dovedit în aceşti ultimi 16 ani, că pot schimba sisteme şi ţări din temelii! Că ştiu, şi pot, să facă bine oamenilor obişnuiţi, fără promisiuni deşarte, fără campanie electorală, dar cu multe nopţi nedormite (nu-i aşa Cristi Teglaş?). Din aproape în aproape. Hotărîţi!

 Hai, un an mai bun!

Powered by Jasper Roberts - Blog