Consiliul Judeţean Caraş-Severin informează populaţia că a început operaţiunea de distribuire a containerelor pentru colectarea selectivă a deşeurilor. O parte dintre aceste containere au fost distribuite în oraşe şi comune, iar primăriile au obligaţia să amenajeze platformele unde vor fi amplasate containerele.
În comunicatul de presă se menţionează: „Săptămâna trecută au fost aduse spre montare o mare parte a containerelor de colectare selectivă (2.070 buc.) şi a unităţilor de compostare (7.200 buc.). Dintre acestea, au fost deja distribuite unităţilor administrativ-teritoriale 1.266 de containere de colectare selectivă, la Reşiţa şi Bocşa şi 7.196 de unităţi de compostare în Reşiţa, Bocşa, Oţelu Roşu şi în 24 de comune: Lupac, Goruia, Ticvaniu Mare, Grădinari, Vrani, Varadia, Ciudanoviţa, Băuţar, Marga, Rusca Montană, Zăvoi, Glimboca, Obreja, Turnu Ruieni, Berzovia, Măureni, Doclin, Ocna de Fier, Dognecea, Buchin, Bucoşniţa, Armeniş, Slatina Timiş, Păltiniş.
Prin proiect au fost achiziționate mai multe categorii de containere de precolectare a deşeurilor municipale, după cum urmează: 3.300 de containere pentru colectarea selectivă a deşeurilor, cu o capacitate de 1,1 mc (1.274 pentru hârtie şi carton, de culoare albastră, 1.251 pentru plastic şi metal, de culoare galbenă, şi 775 pentru sticlă, de culoare verde); 16.800 de unităţi de compostare cu o capacitate de 220 l; opt containere pentru colectarea deşeurilor periculoase cu o capacitate de 6 mc; 21 de containere pentru colectarea deşeurilor voluminoase cu o capacitate de 15 mc; 10 containere pentru colectarea deşeuri electrice şi electronice (DEEE) cu o capacitate de 30 mc. Activitatea de montare şi distribuire a containerelor va continua în perioada imediat următoare”.
Proiectul cuprinde şi construirea depozitului central de la Lupac, cu o staţie de sortare şi o staţie de tratare. Acesta e în curs de amenajare şi trebuie terminat înainte de 31 octombrie, a.c, altfel se pierd banii europeni. Alte trei staţii de transfer vor fi construite la Pojejena, Bozovici şi Oţelu Roşu.
Reamintim că, pe lângă cele trei tipuri de containere albastre, galbene şi verzi, vor mai fi şi containere pentru gunoaiele biodegradabile, adică, resturi vegetale. Nu ni se spune nimic de resturile animale, cum ar fi oase, şorici, zgârciuri, capete de salam, resturi de jambon etc. Aşa neinstruiţi cum suntem, noi, simplii cetăţeni, le vom băga tot la resturi vegetale. Nici culoarea containerelor pentru resturi biodegradabile nu este specificată. Probabil vor fi de nicio culoare.
Proiectul are o valoare totală de 186.398.069 lei (fără TVA) şi, aşa cum am amintit, trebuie finalizat până luna viitoare. Aşa că, fiecare cetăţean trebuie să-şi pregătească, în casă, patru coşuri sau găleţi de gunoi, albastre, verzi, galbene şi încă o culoare la alegere, în funcţie de temperament sau zodie.