Pentru al doilea an consecutiv, în ultima zi din luna septembrie în România s-a organizat campania națională „Nocturna Bibliotecilor“, acțiune inițiată de Asociația Națională a Bibliotecilor Publice și Bibliotecarior din România. Evident, evenimentul şi-a propus să promoveze cartea, lectura şi bibliotecile publice ca mijloace şi instituţii de informare, relaxare şi divertisment pentru publicul larg.
La Reșița, startul a fost dat la sediul central al Bibliotecii Municipale unde, de la ora 17, la „Ora de cultură“ cititorii, dar nu doar ei, au participat la prezentarea cărții de debut a Rodicăi Mijaiche, o tânără talentată care promite, la un moment muzical oferit de elevii Liceului de Arte „Sabin Păuța“, la o prelegere privind importanța bibliotecii în comunitate, la o expozițe de carte și o alta intitulată „Tradiții și obiceiuri populare și creștine din Banat“, cu participarea membrilor Centrului de Tineret Moniom și beneficiari ai „Centrului de zi Maria“.
Activități asemănătoare, toate cuprinse în campania națională „Nocturna Bibliotecilor“, au fost organizate și la celelalte secții ale Bibliotecii Municipale, respectiv la cea din Lunca Bârzavei, și la cele pentru vârsta a treia și pentru tineret. Participarea a fost una numeroasă, semn că bibliotecile sunt încă o prezență vie în rândul cititorilor, indiferent de vârsta lor.
Și Biblioteca Județeană „Paul Iorgovici“ a desfășurat acțiuni de acest gen într-o seară de vineri ploioasă la propriu, dar caldă la figurat. În sala mică de spectacole a evoluat celebrul cor de copii „Menestrelul“, dirijat de Tița Ponoran, cel care a interpretat cântece în limbile franceză, engleză, germană și română, reprezentând cele patru secții ale bibliotecii.
Cei mai talentați elevi din ciclul primar au fost premiați pentru poeziile și proza așternută pe hârtie, iar în semn de respect, lucrările au fost adunate în volumul colectiv „Povestea mea“.
Pe lângă implicarea organizatorilor – conducerea Bibliotecii Județene „Paul Iorgovici“ și a profesorilor de la Casa Corpului Didactic, la reușita serii și-a adus contribuția și actrița Teatrului de Vest, Camelia Ghinea, moderatorul unei seri ce ne-a convins că actul de cultură continuă să se mențină pe linia de plutire la Reșița și în Banatul Montan.
Acțiunea de vineri seara a continuat cu vernisajul de fotografii gândite și realizate de membrii Foto Clubului „Banatul Montan“. Talentul și munca celor care surprind imagini deosebite din jurul reprezintă o permanentă invitație pentru vizionarea unor astfel de expoziții.
Înainte de a-l (re)aduce de unde este plecat de ani buni pe Ion Chichere, poetul de care ți-e dor în fiecare zi, am asistat la o prezentare de carte a Laviniei Călina, din Caransebeș. Este vorba de cele două volume din „Ultimul avanpost“ și de „Neamul corbilor“, romane primite foarte bine de critici. Despre Lavinia Călina, o tânără puțin trecută de primul sfert de veac din viața ei, și despre cărțile scrise până acum au vorbit Clara Constantin, directorul bibliotecii, și ziaristul și scriitorul Daniel Botgros.