Menu

Articol

Fostul primar al Bocșei, Mirel Pascu, a fost găsit vinovat de Înalta Curte de Casație și Justiție

După aproape doi ani de judecată, Înalta Curte de Casație și Justiție s-a pronunțat în cazul lui Mirel Patriciu Pascu, primarul orașului Bocșa în mandatul trecut. Prin Decizia  nr.2870/24.09.2015, ICCJ a admis recursul declarat de Agenţia Naţională de Integritate (ANI) împotriva sentinţei civile nr.61 din 3 martie 2014 a Curţii de Apel Timişoara – Secţia contencios administrativ şi fiscal. Totodată, a casat sentinţa atacată şi, rejudecând litigiul în fond, a respins acţiunea formulată de reclamantul Pascu Patriciu Mirel, ca neîntemeiată. Decizia este definitivă.

Potrivit  ANI,  Mirel Patriciu Pascu a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese în materie administrativă, întrucât, în perioada 8 aprilie 2011 - iunie 2012, a semnat și aprobat, în calitate de primar, două dispoziții prin care soția sa a trecut din funcția de manager al Spitalului de Boli Cronice Bocșa, în funcția contractuală de conducere de director al Căminului pentru Persoane Vârstnice Bocșa, prin reorganizarea Spitalului de Boli Cronice Bocșa, și, ulterior, a fost numită în această funcție. „Astfel, acesta a încălcat dispozițiile art. 76 din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora «Primarii […] sunt obligaţi să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziţie, în exercitarea funcţiei, care produce un folos material pentru sine, pentru soţul său ori rudele sale de gradul I. Actele administrative emise sau actele juridice încheiate ori dispoziţiile emise cu încălcarea obligaţiilor prevăzute la alin. (1) sunt lovite de nulitate absolut㻓, se arată în nota de fundamentare a ANI.

Totodată, întrucât în perioada 9 august 2010 - iunie 2012 a aprobat și semnat dispozițile prin care sora sa a fost numită în funcția de referent în aparatul de specialitate al primarului și dispozițiile prin care soția sa a trecut din funcția de manager al Spitalului de Boli Cronice Bocșa în funcția contractuală de conducere de director al Căminului pentru Persoane Vârstnice Bocșa, și, ulterior, a fost numită pe această funcție contractuală de conducere, a încălcat și dispozițiile art. 2531 din Codul Penal al României, potrivit cărora: „Fapta funcţionarului public care, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, îndeplineşte un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material [...] pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică pe durată maximă”.

În apărare, fostul primar se arată surprins de soluția ÎCCJ: „Aștept motivarea instanței, că la decizia pronunțată mi se pare aberant cum s-a judecat. Vedem ce este, dacă mai există vreo cale extraordinară de atac, iar dacă nu, mă gândesc să mă adresez Curții Europene a Drepturilor Omului.

În aceste condiții, PSD se vede nevoit să găsească un alt membru pregătit să candideze în 2016 pentru funcția de primar al orașului Bocșa.

Powered by Jasper Roberts - Blog