Timp de aproape o oră și jumătate, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Sorin Frunzăverde, inculpat în dosarul alegerilor prezidențiale din 2014, a fost audiat în fața instanței Tribunalului Caraș-Severin, i-au fost puse întrebări de către procurorul anticorupție și i s-a cerut să lămurească anumite aspecte surprinse de înregistrările ambientale, care au stat la baza trimiterii sale în judecată. Dacă Frunzăverde a aceptat să dea declarația, celălalt inculpat în dosar, fosta sa mână dreaptă, vicepreședintele CJ, Ionesie Ghiorghioni, și-a rezervat dreptul la tăcere, până când procurorii vor prezenta probele ce-l incriminează. De fapt, Ghiorghioni nu face altceva decât să tragă de timp, după cum a remarcat procurorul anticorupție.
După ce președintele de instanță a prezentat contextul în care Frunzăverde și Ghiorghioni au fost trimiși în judecată, președintele CJ Caraș-Severin a ținut să facă o precizare: „Discuția înregistrată ambiental a avut loc în campania electorală și a fost una politică. Eminamente politică, în condițiile în care OUG 55/2014 (prin care primarii puteau timp de 45 de zile să se transfere de la un partid la altul, fără consecințe, n.r.) era nelegală și neconstituțională, și în condițiile în care se vehicula ideea de către PSD că dacă PNL ar fi venit la guvernare, investițiile locale ar fi fost sistate. În acest context a avut loc discuția“.
Sorin Frunzăverde a încercat să convingă completul de judecată și pe procurorul DNA că în acel moment, din campania electorală, el, nu avea nicio posibilitate administrativă și politică de a exercită vreo influență asupra primarilor. „Administrativă, pentru că, instituția CJ Caraș-Severin avea dreptul să împartă din totalul bugetelor ce ajungeau la consiliile locale doar 6.6%, bani care fuseseră deja împărțiți în noiembrie 2014. Așadar, nu exista o posibilitate administrativă de a influența anumiți primari. Nimeni nu ne-ar fi crezut afirmațiile noastre potrivit cărora ar urma să nu mai primească finanțare de la CJ. Este știut faptul că în 2015 bugetul consiliilor locale s-a împărțit direct de la București. De la Guvern. Consiliul Județean Caraș-Severin nu a avut posibilitatea de a împărți niciun leu“.
Președintele CJ a impresionat cu afirmația potrivit căreia nu a ținut seama de culoarea politică, nu a făcut deosebirea între primarii PSD și PNL sau ai altor partide. Apoi, a încercat să demonstreze că nu avea nicio influență politică asupra primarilor îndemnați, în numele său de Ghiorghioni, ca să-l voteze pe Klaus Iohannis, susținând că erau primari de alt partid, plecați din PNL, tocmai pentru că acesta nu le putea oferi finanțare prin CJ.
Frunzăverde a explicitat sensul afirmației „vom ține cont de proiectele derulate de primăriile conduse de respectivii primari“ „Afirmația a fost făcută în sensul că proiectele demarate în 2014 și nefinalizate, aflate în curs de derulare, vor fi mai departe finanțate cu bani de la Guvern. Acel «vom tine cont» nu se referea la niciun alt motiv. Nu aveam nevoie de nicio consolidare politică sau administrativă. Eram aproximativ la jumătatea mandatului de președinte CJ și ales cel puțin până în 2017 vicepreședinte la PNL pentru relații europene și reprezentant al PNL în adunarea politică a PPE. Am folosit sintagma pe care am rugat să fie transmisă în aceasta formă mai departe «domnul președinte vă roagă, eu vă rog să încercați să obțineți să determinați oamenii să voteze Iohannis». Această afirmație nu poate fi interpretată ca presiune, nu poate sa insemne presiune“.
A fost momentul în care procurorul anticorupție, Lucian Dolcu, a intervenit, întrebându-se ce rost aveau toate acele aluzii, în contextul în care președintele CJ prezentase o altă față a momentului respectiv. La nedumerirea procurorului, Frunzăverde a încercat să inducă ideea că de fapt, discuția ar fi fost mult mai lungă și că, prin ceea ce afirmase, a încercat să dizolve acel zvon potrivit căruia „Odată ajunși la putere, (PNL, n.r,) nu o să mai facem alocări către proiectele demarate de primarii PSD. Era firesc să dizolvăm zvonul că noi vom opri investițiile“.
Un moment mai dificil al audierii de astăzi a fost în momentul în care a fost întrebat în ce calitate făcea primarilor promisiunile respective de genul „vom ține cont“. Raspunsul lui Sorin Frunzăverde a fost unul evaziv, încercând să inducă ideea că, de fapt, în campaniile electorale, toți membrii importanți la nivel județean ori local au obligația de a discuta astfel de probleme. Și a concluzionat cu: „Nu cred că o discuție politică, între oameni politici, poate fi interzisă în România“