Menu

Articol

29 septembrie 2015 – ziua în care conducerea CJ Caraș-Severin s-a mutat la tribunal

Caz fără precedent în istoria post-decembristă a administrației județului Caraș-Severin. Astăzi, 29 septembrie 2015, atât președintele cât și cei doi vicepreședinți ai Consiliului județean au  fost prezenți în sala de judecată a Tribunalului Caraș-Severin. Nu pentru a participa la bilanțul magistraților și nici pentru a tăia vreo panglică, după cum ne obișnuiseră de-a lungul anilor. Sorin Frunzăverde și Ionesie Ghiorghioni, în calitate de inculpați, ultimul chiar în două dosare penale (!), iar Ilie Iova în calitate de martor.

Iova a fost martor, alături de Marius Andrițoi, directorul interimar al Direcției de Administrarea Domeniului Public și Privat din cadrul CJ, și de consilierul județean, Daniel Surdu, în procesul în care Ionesie Ghiorghioni este judecat pentru fapte de corupție.

Primul martor audiat a fost directorul DADPP. Întrebat dacă își menține declarația dată în seara zilei de 12 mai 2015, când a fost reținut Ionesie Ghiorghioni, Marius Andrițoi a răspuns respicat:  „Declarația formulată de mine în cursul urmăririi penale este corespunzătoare adevărului. Mențin ceea ce am declarat în faza de urmărire penală și nu am nimic de retractat“, după care au început ezitările. L-a început, directorul a făcut un efort de memorie când a fost întrebat dacă Valentin Armașu, omul de afaceri care l-a denunțat pe vicepreședintele CJ, i-a relatat vreodată că trebuie să-i dea bani lui Ghiorghioni. Iar când președintele de ședință i-a atras atenția că era sub jurământ, Andrițoi a îngâimat ceva de genul: „Mi-a spus că dă ceva, dar nu mi-a precizat procente sau sume. Nu a amintit de inculpat și nici nu a precizat suma“.

Răspunsurile care au urmat întrebărilor judecătorului referitoare la faptul dacă mai există constructori care s-au plâns de același lucru au fost diferite de cele date în declarația aflată la dosar: „Nu s-au plâns că trebuiau să dea bani cuiva din CJ pentru atribuirea contractelor. De un an de când sunt eu, nu. S-au mai plâns constructorii despre faptul că întârzie recepția lucrărilor sau efectuarea plăților, dar mai mult, nu“.

Președintele de ședință l-a atenționat din nouă despre faptul că răspunsul său nu concordă cu cel pe care l-a dat în faza de urmărire penală, când, potrivit judecătorului, ar fi spus că mai mulți constructori s-au plâns că erau nevoiți să dea șpagă pentru a obține contracte. Răspunsul martorului a trezit zâmbete în sală: „Probabil că stresul zilei în care am făcut declarația din faza de urmărire penală a determinat această situație“.

Ceva mai puțin timp au durat audierile lui Ilie Iova și Daniel Surdu. Vicepreședintele CJ a povestit că, la ieșirea sa din birou, Valentin Armașu a spus că s-a săturat să tot dea procentul de 10%, „fără să precizeze persoana despre care era vorba“. Mărturia lui Iova l-a iritat teribil pe  Ionesie Ghiorghioni care nu s-a putut abține și a întrebat furios: „De ce timp de aproape doi ani această afirmație a lui Armașu nu a fost discutată în trei, în conducerea Consiliului Județean? Afirmația e foarte gravă și aduce atingere CJ!“.  Iova le-a spus judecătorilor că la momentul respectiv nu a luat în seamă această afirmație deoarece:  „Nu mi-am putut imagina că cineva din CJ ia 10 la sută pentru contracte. Mi-a părut incredibil ca în interiorul CJ să existe astfel de cazuri“.

Powered by Jasper Roberts - Blog