Ilie Iova, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, este trist şi se întreabă de ce utilajele Aquacaraş au fost scoase la vânzare de ANAF şi cum de ele au fost vândute într-o singură zi! Această vânzare către o anumită firmă, la a doua licitaţie, cu reducerea substanţială a preţurilor, s-a făcut întâmplător? Fără utilaje, Aquacaraş devine o societate de funcţionari, care poate doar încheia contracte pentru unele lucrări pe care să le realizeze chiar firma care a cumpărat utilajele. Tot Ilie Iova s-a întrebat, într-o conferinţă de presă, organizată ieri, după şedinţa Consiliului Judeţean, ce rost a avut vânzarea la preţuri extrem de mici a utilajelor, dacă în acest fel ANAF nu a recuperat mai nimic din datoria pe care o reclamă.
Dar, cea mai mare nemulţumire a vicepreşedintelui CJ Caraş-Severin, vine de la faptul că instituţiile statului nu şi-au respectat cuvântul dat.
Ilie Iova, vicepreşedintele CJ Caraş-Severin, are un gust amar
„Am un gust amar şi o să vă spun şi de ce. Am considerat că dacă la o masă stăm mai multe instituţii, cu reprezentanţii acestora, şi hotărâm ceva, fiecare trebuie să facă partea care-i aparţine, în aşa fel încât acest proiect să fie în continuare derulat. Pentru că eu, încă, sunt optimist şi cred că singura soluţie de rezolvare a acestei situaţii este de a face un efort comun, toţi acţionarii, să putem scoate Aquacaraş din impas. Se pare că unii dintre noi, deşi au fost la acea masă, la Bucureşti, mă refer la Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Finanţelor, ANAF, ANAF Caraş-Severin, reprezentanţii Consiliului Judeţean Caraş-Severin, ai Consiliului Municipal Reşiţa, nu au ţinut cont de înţelegerea cu care am fost toţi de acord. Spre surprinderea mea, am aflat că, de fapt, lucrurile nu au decurs aşa cum trebuie şi s-a ajuns în situaţia aceasta. (...) Mie mi se părea fieresc că dacă am stat la aceeaşi masă şi ne-am înţeles, împreună cu cei de la Ministerul Finanţelor, în momentul în care dânşii au considerat că există imposibilitatea de a opri acestă licitaţie, să ne anunţe şi să ne spună: Uitaţi, am ajuns în situaţia aceasta, haideţi să vedem cum o putem rezolva! Poate, anumite primării, cu anumite posibilităţi, considerau că la preţurile la care s-au vândut utilajele, mai ales că din aceste sume datorate nu s-a recuperat mai nimic, poate, cumpărau primăriile, care chiar au nevoie de aceste utilaje şi care chiar puteau să ajute, ulterior, Aquacaraşul în activitatea pe care o derulează. Ei vă spun acum, Aquacaraş, fără utilaje, ce va putea să facă? Va putea să încheie nişte contracte de prestări servicii cu cei care le-au cumpărat? Nu cred că e normal!”, a spus vicepreşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Ilie Iova.
Mai menţionăm că, după informaţiile transmise de Consiliul Judeţean Caraş-Severin şi de Aquacaraş, ANAF reclamă recuperarea unei aşa-zise datorii, pentru că Aquacaraş nu ar fi respectat normele. Dar, după ce Ministerul Finanţelor a stabilit regulile de bază, în temeiul cărora a fost semnat contractul ISPA cu Aquacaraş, a schimbat regulile şi a procedat la o corecţie financiară, declarând suma de 1,3 milioane de euro neeligibilă, sumă pe care a cerut-o înapoi de la Aquacaraş. Pentru această sumă, Aquacaraş se judecă cu ANAF.