Prezent săptămâna trecută la Reșița, Liviu Pop, ministru delegat pentru Dialog Social, s-a referit și la situația de la Universitatea „Eftimie Murgu“, afirmând că știe bine cum stau lucrurile acolo, încă de pe vremea în care, pentru puțin timp, a asigurat interimatul la conducerea ministerului Educației și Cercetării. Pop a fost tranșant, lăsând să se înțeleagă că, în afara fuziunii cu Universitatea de Vest Timișoara, nu există altă variantă de supraviețuire.
Eu vă mărturisesc că, dacă nu modificam Ordonanţa nr. 21, în iunie 2012, situaţia era mult mai tristă pentru universitatea din Reşiţa. Cel mai probabil că era desfiinţată la această oră. Am dat acea ordonanţă, deoarece clasificarea universităţilor din România a fost făcută după ureche. Drept dovadă, când am fost ministru interimar la Educaţie, mi se spunea că toată documentaţia privind ierarhizarea universităţilor este seiful cel mai secret. Iar în acel seif nu exista nimic. Am făcut plângere penală atunci, pentru că era aberant să dau drumul la un Ordin de ministru, de finanţare, care nu avea în spate argumentare. Am dat la vremea respectivă finanţare mai multor universităţi de tipul C, care erau predispuse la închidere, în maximum doi ani. Singura universitate care s-a comasat, în 2011, a fost cea din Baia Mare, care a făcut fuziunea cu cea din Cluj şi care astăzi nu are această problemă. Cunoaştem evoluţia universităţii din Reşiţa în ultimii trei ani şi nu e o problemă că o salvăm sau nu o salvăm acum, fiindcă, singura şansă a acestei instituţii de învăţământ superior este fuziunea. Cât despre o finanțare pentru salariile până la sfârșitul anului, e doar o plombă temporară, nu o soluție”.
Ministrul a răspuns astfel interpelărilor făcute de rectorul universității, Doina Frunzăverde, și de liderul Sindicatului FIRES din cadrul UEMR, Cristian Rudolf.