Menu

Articol

După modelul CSR și UCMR, profesorii de la Universitatea din Reșița declanșează greva generală

Cristian Rudolf și Doina Frunzăverde

În timpul grevei japoneze de săptămâna trecută, cadrele didactice și angajații Universității „Eftimie Murgu“ au hotărât să declanșeze greva generală. Sindicatul FIRES și rectorul Doina Frunzăverde au lăsat diferendele la o parte, au căzut la pace și au trimis presei un comunicat de presă comun. Dacă în urmă cu o săptămână liderii de sindicat trimiteau săgeți spre rectorat, acuzându-l că pune presiuni directe sau indirecte pe cadrele didactice, de data aceasta, și unii, și alții vor grevă generală, până când vor primi salariile restante pe două luni.

În comunicatul de presă sunt prezentate câteva precizări legate de acest moment, acreditându-se ideea că de vină pentru ce se întâmplă la Reșița este ministerul Educației și Cercetării și nicidecum factorii interni ce țin de un management neperformant.

„Universitatea «Eftimie Murgu» din Reşiţa a ajuns în această situaţie financiară critică ca urmare a intrării în vigoare a Legii Educaţiei Naţionale nr.1/2011, a metodologilor de finanţare aplicate pentru instituţiile de învăţământ superior începând cu anul 2012 şi alocarea unei finanţări unitare pe student cu mult inferioară costului real realizat de universităţile din România pentru şcolarizarea studenţilor. Scăderea continuă a numărului de studenţi ai universităţii a condus suplimentar la reducerea veniturilor proprii provenite din taxe de studii. Aceste venituri au completat, până în prezent, finanţarea de bază acordată UEMR de către Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice. În legătură însă cu numărul de studenţi trebuie precizat că, la ora actuală, raportul studenţi/cadre didactice se situează peste limita la nivel naţional (17,4 studenţi/cadru didactic la UEMR, faţă de media națională de 15 studenţi/cadru didactic.în încercarea de a se încadra în finanţarea disponibilă, începând cu anul 2013 universitatea a luat măsuri de economisire, care au permis reducerea continuă a cheltuielilor salariale şi materiale şi, prin aceasta, menţinerea costului pe student echivalent la un nivel relativ redus (3.419 lei/SE în anul 2014), comparabil cu alocaţia bugetară acordată de Ministerul Educaţiei şi Cercetări Ştiinţifice pentru un elev de colegiu (respectiv 3.159 lei/elev)“, se arată în comunicat.

În opinia Doinei Frunzăverde și al lui Cristian Rudolf, cei care semnează comunicatul de presă, învăţământul superior de calitate, chiar şi în universităţi „centrate pe educaţie”, aşa cum este Universitatea „Eftimie Murgu” din Reşiţa, se poate realiza numai în condiţiile unei finanţări adecvate, iar măsurile de economisire sunt limitate de necesitatea îndeplinirii unor condiţii de calitate minimale, conforme cu standardele Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior precum şi cele de calitate europene.

Se fac referiri și la protocolul de fuziune cu Universitatea de Vest Timișoara, numai că, desfăşurarea alegerilor pentru ocuparea funcţiilor de conducere şi desemnarea membrilor din structurile de conducere ale Universităţii de Vest din Timişoara pot întârzia într-o bună măsură procesul de definitivare acestui protocol. În acest interval de timp, cei 172 de angajaţi ai Universităţii „Eftimie Murgu” din Reşiţa nu vor mai putea munci fără a fi remuneraţi.

„În momentul de față, nu există nicio măsură de protecție socială pentru astfel de situații, de altfel nemaiîntâlnite, până în prezent, în învățământul din România. În plus, lipsa de reacţie publică a Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, sporește nesiguranţa angajaţilor universităţii, destabilizează întreaga instituţie şi perturbă în modul cel mai grav procesul de învăţământ. În vederea sensibilizării opiniei publice asupra situației deosebit de grele în care se află angajații Universităţii „Eftimie Murgu” din Reşiţa, sindicaliști și nesindicaliști deopotrivă, vor declanşa o grevă generală pe termen nelimitat, care se poate întinde până la concretizarea fuziunii și plata salariilor restante, având astfel consecințe majore, prin înghețarea anului universitar 2015-2016 pentru cei 1.619 studenți înmatriculați în prezent la UEMR“.

Greva generală este programată să înceapă miercuri, 28 octombrie.

Powered by Jasper Roberts - Blog