Tribunalul Caraș-Severin s-a pronunțat astăzi, 5 noiembrie, în dosarul care fostul președinte al Asociație Crescătorilor de Animale din Lăpușnicel, Ioan Teodorescu, a fost judecat pentru obținerea ilegală de fonduri. Instanța a schimbt încadrarea juridică a faptelor reţinute în sarcina inculpatului, din patru infracţiuni de folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene, respectiv patru infracţiuni de obţinere ilegală de fonduri şi patru infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, într-o singură infracţiune de folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene săvârşită în formă continuată, respectiv într-o singură infracţiune de obţinere ilegală de fonduri săvârşită în formă continuată şi într-o singură infracţiune de fals în înscrisuri sub semnătură privată săvârşită în formă continuată.
Pentru faptele sale, inculpatul a primit mai multe pedepse care au fost contopite, urmând să execute pedeapsa rezultantă de 2 (doi) ani şi 8 (opt) luni închisoare. I s-a interzis inculpatului exercitarea drepturilor pe durata executării pedepsei și i s-a aplicat pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor de 2 ani.
Totodată, instanța de judecată a admis acţiunea civilă exercitată de partea civilă Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, şi a obligat inculpatul Teodorescu Ion, în solidar cu partea responsabilă civilmente Asociaţia Crescătorilor de Animale din Lăpuşnicel, la plata sumei de 1.497.937,55 lei, reprezentând creanţa principală la care se adaugă dobânzile şi penalităţile legale.
Se menține sechestrul asigurator instituit de Parchetul de pe lîngă Înalta Curte de Casație și Justiție în luna februarie a acestui an pe bunurile mobile și imobile din comuna Lăpușnicel: casă, livadă pe rod, teren arabil, pădure, teren cu fâneață
Reamintim că Ioan Teodorescu a fost judecat pentru faptul că în decursul anilor 2008-2011, în calitatea sa de președinte al Asociației, a depus la APIA Caraș-Severin cereri prin care solicita subvenții europene pe suprafețele, de peste 400 de ha de pășune. Potrivit probelor administrate, de fiecare dată existau 10-15 crescători de animale care au susțintut că le-au fost modificate semnăturile de pe tabelul înaintat la APIA. Și tot de fiecare dată, banii nu au ajuns la crescătorii de animale.
Cel în cauză s-a apărat tot timpul susținând că nu cunoștea procedurile de de solicitare și împărțirea fondurilor obținute și că banii nu au intrat în buzunarul său, ci au fost folosiți de asociație în scopul pentru care saubvențiile au fost acordate. Inculpatul a susținut că au existat controale de la APIA și niciodată nu au existat nereguli.
Juristul APIA l-a contrazis în sensul că respectivele controale vizau legalitatea întocmirii actelor și mai puțin situația existentă pe teren.
Soluția Tribunalului Caraș-Severin poate fi atacată cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare.