Menu

Articol

Procurorul Dolcu despre Ghiorghioni: „A lăsat interesele comunității la mila intereselor sale de moment“

Ionesie Ghiorghioni cu avocatul Cosmin Bolosin

Procurorul DNA, Lucian Dolcu, a susținut o prelegere dură, dar pertinentă, când președintele completului de judecată i-a cerut să pună concluziile la sfârșitul procesului în care vicepreședintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Ionesie Ghiorghioni, a fost judecat pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență, într-un dosar în care l-a atras și pe nepotul său, Cosmin Ghiorghioni.

Concluziile procurorului au avut ca punct de pornire evenimentele ce au loc în stradă în ultimele zile, nemulțumiri generate de atitudinea pe care nu doar clasa politică a avut-o de-a lungul timpului. „Eram persiflați de către avocați când propuneam arestarea unor funcționari publici pentru că invocam interesul public. Astăzi, când vedem revolta din stradă a oamenilor, se dovedește că am fost persiflați pe nedrept. Corupția secătuiește comunitatea prin numirea pe funcții de conducere a unor persoane fără vocație, chemare și pregătirea necesară pentru așa ceva“.

Referindu-se la Ionesie Ghiorghioni, procurorul Dulcu a păstrat același ton tăios, neiertător, consecințe ale faptelor penale de care a fost acuzat și trimis în judecată. Adresându-se instanței, procurorul a spus: „Este un inculpat care, departe de a-și asuma faptele comise, a încercat să vă inducă în eroare cu imaginea sa de persoană de bună credință, care nu a vrut decât binele oamenilor și al județului. În mod halucinant, a încercat să prezinte în declarația sa dialoguri care nu au existat și a mai încercat să spună că, de fapt, dumneavoastră nu știți ce cuprind aceste dosare pe baza cărora este judecat. În pofida evidenței, se erijează într-o persoană care a ajuns în această situație ca urmare a unei conspirații. Lasă impresia că denunțătorul său ar fi vrut ca în prima fază să-l îndepărteze din Consiliul Județean Caraș-Severin, iar mai apoi să-i ia locul de vicepreședinte.  În realitate, s-a folosit de funcție, pentru a-și aservi în folosul său și al cercului său din care făcea parte. A lăsat interesele comunității, la mila intereselor sale de moment“.

Procurorul DNA s-a referit și la relația pe care inculpatul a avut-o cu nepotul său, Cosmin Ghiorghioni, pe care s-a folosit pentru a-și proteja propria imagine. „N-a avut nicio scrupulă să-l folosească pe post de săgeată, dovedind un cinism maxim. L-a folosit și i-a dat impresia că situația era sub control, că lui nu i se poate întâmpla nimic“.

În concluziile sale, procurorul Dulcu a arătat că Ionesie Ghiorghioni nu a învățat nimic din ceea ce i se întâmplase lui Ianăș Roșeți cu un an în urmă, și a continuat să se comporte ca și cum ar fi fost pe moșia lui. „Acum un an, instanța a dispus condamnarea lui Roșeți la o pedeapsă mică. Ghiorghioni nu a înțeles din această întâmplare decît că trebuie să fie mai precaut, să iasă pe holși să discute cu persoanele cu care făcea afaceri, să-și sacrifice nepotul. Condamnarea lui Roșeți nu a însemnat nimic pentru el. În concluzie, tratamentul blând și înțelegător al instanțelor de judecată nu are, după cum s-ar crede, un efect de prevenție. Percepția generală este că a furat, a făcut un an de pușcărie, iar acum este liber și a rămas cu tot ce a luat“.

Powered by Jasper Roberts - Blog