Menu

Articol

Polițiștii vă sfătuiesc: „Feriți-vă de valutiștii de la colț de stradă!“

Cu toate că în anul 2015 poliţiştii au pus accentul pe informarea populaţiei în vederea prevenirii unor infracţiuni de înşelăciune, se menţine un risc ridicat de victimizare în rândul cetăţenilor, aceştia fiind uşor păcăliţi de escroci lipsiţi de scrupule. Metodele folosite de aceştia în activitatea infracţională variază, dar cu siguranţă sunt ajutaţi de fiecare dată de naivitatea victimelor, de goana după chilipiruri sau dorinţa de căpătuială.

Lucrătorii Inspectoratului Județean de Poliție Caraș-Severin sfătuiesc cetățenii să apeleze la casele de schimb valutar ori la unitățile bancare și să nu se lase ademeniți de cei care practică aceste activități la colț de stradă și în parcuri, deoarece riscă să fie înșelați.

Iată câteva sfaturi oferite de polițiști.

„De multe ori «valutiştii» abordează victimele în preajma unităţilor bancare oferindu-le într-un mod agitat – ca şi când ar fi o ofertă de nerefuzat – un curs valutar mult mai avantajos decât cel oficial. În graba şi agitaţia provocate de valutist», cetăţeanul cade în capcană şi realizează ce scump l-a costat «oferta» când este mult prea târziu“.

O altă situaţie este aceea în care, tot pe fondul stării de agitaţie şi de grabă induse de escroc (pe motiv că „apare poliţia“ sau că schimbul de valută la colţ de stradă este o activitate ilegală – ceea ce chiar e adevărat!), cetăţeanul realizează prea târziu că a primit mai puţini bani decât a fost înţelegerea deşi, iniţial, când s-au numărat banii, sumele păreau corecte.

În fine, o a treia metodă prin care omul de rând este păcălit ușor: „Se ia valuta cetăţeanului, se numără suma echivalentă în lei, se pun bancnotele  într-un pachet, apoi, sub pretextul renumărării ori a apariţiei în zonă a unui poliţist, într-un moment de neatenţie, se înlocuieşte pachetul iniţial cu un altul în care doar prima şi ultima bancnotă sunt autentice, restul fiind maculatură. Această metodă poate fi aplicată şi pentru obiecte mici şi valoroase, în special bijuterii“.

Mai trebuie avut în vedere şi că legea prevede sancţionarea cu amendă contravenţională a celor care practică schimbul ilegal de valută, iar efectuarea schimbului ilegal de valută în mod repetat constituie infracţiune de evaziune fiscală şi se pedepseşte cu închisoarea. De asemenea sumele de bani care au servit la săvârşirea contravenţiei se confiscă şi se valorifică conform legii.

„În consecinţă, IPJ Caraş-Severin vă recomandă să efectuaţi schimburile de valută cu respectarea prevederilor legale în vigoare, numai la unităţile bancare şi casele de schimb valutar autorizate. În acest fel eliminaţi riscul de a deveni victime ale unui „valutist” şi evitaţi să deveniţi părtaşi ai evaziunii fiscale! Şi, nu uitaţi, în cazul în care deveniţi victimă a infractorilor, apelaţi numărul unic pentru apeluri de urgenţă – 112“, se mai precizează într-un comunicat al IPJ Caraș-Severin.

Powered by Jasper Roberts - Blog