Momentul deliberării și pronunțării hotărârii instanței în dosarul șpăgii de la Facultatea de Științe Sociale a Universității „Eftimie Murgu“, din Reșița, este foarte aproape. La începutul săptămânii viitoare, judecătorii vor anunța pedepsele pe care le vor primi cei cinci inculpați: decanul Florin Franț, prof. conf. dr. Irina Oriol, prof. univ. Mihai Vișan, preparatorul Ruxana Ghiță și Ilici Alexe, în condițiile în care toți și-au recunoscut faptele.
Cei cinci au compărut astăzi în fața judecătorului, încercând să-l convingă pe acesta că nu sunt într-atât de vinovați, încât să petreacă câțiva ani după gratii. Prin vocea apărătorilor, au fost invocate anumite lucruri de care instanța ar trebui să țină seamă. În primul rând, avocații au marșat pe probitatea profesională și morală a clienților lor, până la momentul fatidic, relevând faptul că dacă nu ar fi existat investigatoarea sub acoperire, care i-a provocat mereu și i-a pus la grele încercări, cei patru universitari nu ar fi greșit și ar fi continuat să fie curați ca lacrima, ca și până atunci.
Cea mai interesantă pledoarie a avut-o unul dintre apărătorii lui Florin Franț care a încercat să convingă instanța că acesta poate fi acuzat doar de folosirea abuzivă a funcției pentru obținerea unui favor, dar nu și de infracțiunea de trafic de influență pe motiv că că fapta nu există. „Nu rezultă de niciunde că a cerut foloase pentru a interveni pe lângă altă persoană, ca studenta-investigatoare să treacă examenele, care nu este același lucru cu favorul sexual. Repet, favorul sexual nu este același lucru cu un folos. Inculpatul îi atragea atenția că nu era nevoie de bani, de parfumuri, ci de un favor“.
Plecând de la vorba bătrânească cu „Ochii văd, inima cere“ și sugerând ideea că investigatoarea a fost cea care l-a provocat în permanență, avocatul lui Florin Franț a spus: „Nu știu dacă sărutul este favor sexual, dar știu că favorul sexual nu este folos. Ca atare, cer achitarea clientului meu, deoarece de niciunde nu rezultă primirea de foloase materiale“.
Și apărătoarea angajată de Irina Oriol a pledat pentru o pedeapsă minimă, cu suspendare. „Aveți în vedere faptul că neîmpinsă de la spate, neprovocată mereu, clienta mea nu ar fi făcut niciodată așa ceva. Investigatoarea și-a început activitatea la modul cel mai urât posibil, cu o bombonică, cu o floricică, fără să trezească vreo suspiciune. Aveți în vedere că a fost prima dată când i s-a întâmplat așa ceva“.
Avocatul inculpatului Mihai Vișan a adus în discuție cariera acestuia: „A fost șef de promoție la absolvirea facultății la Iași, a susținut teza de doctorat tot la Iași, autor a numeroase articole și studii despre istoria holocaustului publicate inclusiv în America, o valoare culturală și științifică“.
În contrast cu apărătorii inculpaților, reprezentantul Parchetului de pe lângă Tribunalul Caraș-Severin a fost categoric: „După toate cele întâmplate, nu poți cere o pedeapsă cu suspendare. Am comis infracțiunea sau nu am comis-o. Despre aceasta este vorba“.
Instanța Tribunalului Caraș-Severin va pronunța sentințele în data de 7 decembrie.