Menu

Articol

Instanța nu a ținut seama de faptul că unii profesori au făcut denunțuri în timpul cercetărilor

Foto: Ziarul de Bacău

Pedepsele primite de profesorii de la Universitatea Eftimie Murgu judecați în „Dosarul Șpăgii“ au surprins pe mulți. Mai cu seamă că toți inculpații își recunoscuseră vinovăția și acceptaseră să fie judecați după procedura simplificată, ceea ce presupune reducerea pedepsei cu o treime. Apărătorii acestora ceruseră instanței să li aplice o pedeapsă cât mai apropiată de limita minimă, dar și aceasta să fi fost cu suspendare.

Mai mult, în timpul cercetărilor, doi dintre ei, Irina Oriol și Ruxana Ghiță, acceptaseră să facă denunțuri, să povestească anchetatorilor tot ce știau despre felul în care se luau examenele în universitate, la comanda cui acceptaseră să fie înțelegătoare cu anumiți studenți, în speranța deșartă că vor beneficia de o reducere la jumătate a cuantumului pedepsei. Numai că, procurorul de caz a insistat să nu se aplice această prevedere a codului penal, pe considerentul că cele două inculpate nu veniseră cu nici un element de noutate menit să-i ajute în plus pe anchetatori ori să deschidă noi piste de abordare a cazului. Mai mult, reprezentantul Ministerului Public a marșat pe faptul că prin ceea ce au făcut, acești profesori au terminat universitatea și au compromis ideea de învățământ superior și de mediu academic. După cum s-a văzut, remarcile sale au fost însușite de instanță.

Irina Oriol a fost condamnată, în șapte acte materiale, la pedeapsa de 1 an și 6 luni de închisoare, pentru trafic de influență în formă continuată, la 2 ani de închisoare (două acte materiale) pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată, la o altă pedeapsă de 2 ani închisoare, pentru aceeași infracțiune, iar prin contopirea pedepselor, urmează să execute 3 ani și 10 luni. În plus, i se aplică și pedeapsa accesorie a interzicerii depturilor de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție ce implică exercițiul autorității de stat și de a exercita profesia de cadru didactic. La aflarea verdictului, fosta conferențiară s-a prăbușit pe banca din sala de ședință, avînd nevoie de îmbărbătările avocatului.

Deși ocupa doar funcția de preparator, fără a avea atribuții în acordarea notelor, Ruxana Ghiță a primit o pedeapsă de 2 ani închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită, alți doi ani pentru aceeași infracțiune, dar în formă continuată (două acte materiale), și o pedeapsă de 1 an și 6 luni, pentru trafic de influență în formă continuată, în două acte materiale. Prin contopire, i se aplică o pedeapsă rezultantă de 3 ani și 2 luni, dar și una de interzicere a drepturilor aplicate și în cazul Irinei Oriol.

În cazul fostului decan Florin Franț, instanța a aplicat o pedeapsă de 1 an și 6 luni închisoare, pentru săvârșirea de trafic de influență în formă continuată, și tot atât pentru folosirea abuzivă a funcției în scop sexual, rezultând o pedeapsă de 2 ani. Și lui Florin Franț i s-a aplicat aceeași pedeapsă accesorie.

Sentința Tribunalului Caraș-Severin nu este definitivă, ea putând fi atacată cu apel în zece zile de la comunicare.

Powered by Jasper Roberts - Blog