Menu

Articol

La Ordinul prefectului, Ilie Canea părăsește Primăria Lăpușnicel

Încă un primar din Caraș-Severin pleacă acasă înainte de expirarea de drept a mandatului. Ilie Canea lasă în urma sa Primăria Lăpușnicel, spre satisfacția localnicilor care s-au tot rugat să scape de el. Marți, 8 decembrie, Curtea de Apel Timișoara a admis recursul formulat de Prefectura Caraș-Severin, în calitate de pârât, împotriva Încheierii civile din luna octombrie pronunțată de Tribunalul Caraș-Severin și a casat sentința Tribunalului de suspendare a Ordinului prefectului Nicolae Ciobanu. Prin acest Ordin, Ilie Canea fusese suspendat din funcția de primar.

Potrivit lui Vasile Ploștinaru, de la Cabinetul de Avocatură Ploștinaru, din Caransebeș, Ilie Canea va respecta soluția Curții de Apel, însă procesul va continua. „Soluția Curții se referă doar la anularea suspendării. Noi sperăm să se anuleze suspendarea, pe fond, a cauzei privind  nelegalitatea Ordinului prefectului, întrucât acesta a fost emis în baza unui act administrativ dat de Agenția Națională de Integritate. Pe fond, contestăm și Ordinul respectiv, dar și raportul de evaluare al ANI, care, în opinia noastră, nu constituie un act administrativ apt să producă efecte juridice. El reprezintă un simplu act de sesizare al organelor de urmărire penală. Așteptăm motivarea instanței de judecată“, a precizat avocatul Ploștinaru.

La rândul său, prefectul Nicolae Ciobanu ne-a spus cum stau lucrurile. „Ordinul a fost emis prin nerecurare, adică nedepunerea în termen a recursului la raportul de evaluare al ANI. Așa s-a ajuns la încetarea mandatului de primar. Ordinul prefectului a fost atacat, primarul a fost repus pe funcție, dar prin soluția dată acum de Curtea de Apel Timișoara va trebui să părăsească primăria, prin încetarea mandatului înainte de termen. Dacă mai are vreo procedură de făcut la Înalta Curte de Casație și Justiție să aștepte rezultatul instanțelor“, ne-a declarat prefectul Ciobanu.

Potrivit raportului de evaluare al ANI, „Ilie Canea  a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese în materie administrativă și penală, întrucât, în perioada exercitării funcției de primar, a semnat un contract de concesionare cu societatea în cadrul căreia persoana evaluată deține calitatea de asociat, începând cu data de 25 noiembrie 2011, realizând, astfel, un beneficiu indirect pentru sine. Prin semnarea contractului de concesionare, persoana evaluată a obținut un preț mai mic decât valorea orientativă pe piață la nivelul anului 2011, respectiv aproximativ 80 - 100 Euro/m2, prezumându-se, astfel, beneficiul pentru sine. Mai mult decât atât, prețul chiriei nu a fost modificat de la semnarea contractului până în prezent, neexistând acte adiționale încheiate la contract“.

Powered by Jasper Roberts - Blog