Procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş au dispus, ieri, prin ordonanţă reţinerea şefului Poliţiei din Gătaia, comisarul Daniel-Ion Disagă, acesta fiind acuzat că a bătut un cetăţean, în sediul poliţiei, iar lovitura aplicată de poliţist a cauzat moartea victimei. Evenimentul a avut loc anul trecut, în data de 9 august, când un bărbat, aflat sub influenţa alcoolului, a fost coborât din autobuzul cu care se întorcea acasă la Gătaia, venind de la Timişoara, şi a fost dus la Poliţie. În timpul audierilor, bărbatului i s-ar fi făcut rău şi a fost dus la spital, unde în scurt timp a decedat. Familia victimei a susţinut că aceasta a murit din cauza loviturilor primite de la comisarul Disagă. Cercetările procurorilor au condus la punerea sub acuzare a şefului poliţiei din Gătaia pentru loviri cauzatoare de moarte.
În comunicatul Ministerului Public se arată:
„Procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş au dispus, la data de 09.12.2015, prin ordonanţă reţinerea suspectului DISAGĂ DANIEL-ION, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de loviri sau vătămări cauzatoare de moarte.
Probele administrate în cauză în cursul urmăririi penale au relevat următoarea situaţie de fapt:
În data de 09.08.2014, în jurul orei 17.30, în timp ce se afla în biroul de investigaţii criminale din sediul Poliţiei oraşului Gătaia, DISAGĂ DANIEL-ION, ofiţer de poliţie în cadrul IPJ Timiş, i-a aplicat victimei I. G. aflată sub influenţa alcoolului o lovitură de pumn în zona bărbiei, lovitură în urma căreia victima s-a dezechilibrat şi a căzut apoi pe podea, iar în cădere s-a lovit cu capul de mobilierul din zonă precum şi de parchetul laminat de pe jos, suferind în acest mod un traumatism cranio-cerebral închis soldat cu hemoragie cerebrală, leziuni traumatice ce au condus apoi în scurt timp la decesul acesteia.
În documentarea activităţii infracţionale procurorii au beneficiat de sprijinul tehnic al Directiei de Informaţii şi Protecţie Internă – Serviciul de Informaţii și Protecţie Internă Timiș.
Cercetările continuă în cauză, în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt şi stabilirii răspunderii penale”.
Comunicatul face precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.