În luna octombrie 2015, conf. univ. dr. Ileana Rotaru trimitea presei o Scrisoare deschisă în care își exprima dezacordul față de activitatea conducerii Universității „Eftimie Murgu“, considerată vinovată pentru criza morală, și nu doar, din cadrul universității reșițene. Ilean Rotaru a fost imediat „taxată“, la propriu, de aceeași conducere, primind drept sancțiune „avertisment scris“.
Comisia de etică a considerat că, „prin redactarea și transmiterea presei spre publicare a unei Scrisori deschise, doamna conf. univ. dr. Ileana Rotaru a afectat prestigiul Universității și a desfășurat acțiuni menite să discrediteze universitatea, afectând imaginea și prestigiul acesteia“.
Dacă gestul conf. univ. dr. Ileana Rotaru a fost înfierat cu mânie proletară, ca în vremurile de demult, conducerea universității nu-și face „mea culpa“ când vine vorba de faptele președintelui Senatului, ale decanului fustangiu și ale celorlalții profesori corupți care au tras universitatea în mocirlă.
Ileana Rotaru, una dintre puținele voci din universitate care a avut curajul să spună lucrurilor pe nume, ne-a mărturisit, cu amărăciune, că „La UEM, meniul «Înghite și taci», rezistă“.
„Astăzi, 14 decembrie, am intrat în posesia Raportului de caz al Comisiei de Etică din cadrul Universiăţii «Eftimie Murgu» (UEM) care are ca rezultat sancţiunea «avertisment scris» ca urmare a publicării Scrisorii deschise din 14 octombrie 2015. Comisia a considerat, în acord cu autoarea sesizării (dna prof. univ. dr. ing. Doina Frunzăverde) că prin această acţiune am discreditat prestigiul şi imaginea universităţii, încălcând mai multe prevederi ale Codului de etică al UEM (responsabilitate, colegialitate şi loialitate). Mai mult decât atât, în cadrul ultimei audieri din Comisie, dl. conf. univ. dr. Marius Miloş, preşedintele Senatului UEM, mi-a reproşat că fapta mea afectează intenţia elevilor de clasa a XII-a de liceu de a deveni potenţiali studenţi ai universităţii reşiţene şi că puteam să îmi exprim nemulţumirea prin poşta electronică internă a UEM“, ne-a spus profesoara sancționată.
În acest context, Ileana Rotaru consideră că Scrisoarea deschisă redactată şi asumată de către de ea reprezintă o formă de protest (specia literară pamflet) faţă de conducerea Universităţii „Eftimie Murgu” din Reşiţa cu privire la situaţia critică excepţională în care se găseşte universitatea în momentul de faţă. Prin aceasta s-a urmărit sensibilizarea opiniei publice şi a conducerii universităţii în ceea ce priveşte starea critică a învăţământului superior reşiţean sub toate aspectele (uman, financiar, didactic şi administrativ). Consideră că nu a adus nici un prejudiciu colegilor săi din universitate sau Universităţii „Eftimie Murgu” şi nu a încălcat nici o valoare sau normă etică valabil universală sau vreuna din prevederile Codului de Etică al Universităţii, cu atât mai mult cele pentru care a fost sancţionată.
„În concluzie, îmi reafirm cu tărie cele expuse în Scrisoarea deschisă publicată în 14 octombrie 2015 şi susţin, acum în Decembrie 2015, că libertatea de exprimare este un drept deplin câştigat cu efort, garantat de statul român, care ar trebui respectat şi în cadrul UEM. Lecţiile de civism şi de onoare le consider fundamentale atât pentru studenţii mei de acum, cât şi pentru cei ce vor veni. Indiferent de sancţiunea prezentă şi, posibil, următoarele, promovarea unui meniu de genul „Înghite şi taci” este un afront adus comunităţii academice, pe care eu o înţeleg ca un spaţiu de manifestare al dezbaterii şi al dialogului, al transparenţei decizionale şi al consultărilor colective“, ne-a mai spus Ileana Rotaru.