Menu

Articol

Fii mai bun!

Astăzi, de Sfântul Ion, se încheie perioada în care ni se cere „să fim mai buni”, conform refrenului, „De Crăciun, fii mai bun!”, care, în varianta extinsă, ne propune să fim mai buni, mai darnici, mai blânzi, în perioada sărbătorilor de iarnă. Sărbătorile de iarnă, pe stil nou, se încheie azi, aşa că, prin deducţie logică, am putea înţelege că, de mâine, solicitarea de a fi mai buni va expira.

Ştiu că subiectul a provocat ceva controverse pe Facebook, când cineva s-a revoltat şi a scris că el nu vrea să fie „mai bun” de Crăciun. Nu vreau, dom’le, de Crăciun, eu vreau să fim buni tot timpul, căci, dacă suntem mai buni de Crăciun, înseamnă că suntem mai răi în restul anului. Corect, zic eu, şi aspiraţia omului care vrea să fie mai bun tot anul, şi la mulţi ani, mi se pare de toată lauda. Doar că aş avea câteva observaţii de făcut. Bunătatea, are şi ea, ca mai toate lucrurile, faptele, întâmplările, văzute şi nevăzute, mai multe nuanţe. „Bunătatea de Crăciun”  ne propune să fim blânzi, iubitori, milostivi, îngăduitori. Cu alţii şi cu noi înşine. E foarte bine aşa, e relaxant, e confortabil. Personal, mi-am luat această „vacanţă”, în care mi-am îngăduit multe lucruri pe care nu mi le-am permis în timpul anului. De la un program foarte lejer, de fapt, lipsă de program , până la ciocolată, sarmale, bere şi cheese cake (prăjituri). Din ce am avut, am dat şi altora. Şi am văzut că le-a plăcut. Am şi primit, ce-i drept, şi mi-a plăcut. Dar, şi bunătatea de acest fel trebuie să aibă o limită. Limita este astăzi. Cel puţin pentru mine, să fiu mai bun, de mâine, înseamnă să fiu mai puţin îngăduitor. Cu mine, în primul rând.

Vedeţi, în viaţa fiecăruia au existat oameni care au fost mai severi. Cum ar fi dascălii care ne-au impus o anumită disciplină, ne-au făcut să învăţăm, să înţelegem lucruri. Şi de aceia ne aducem aminte cu plăcere. Pentru că severitatea aceea a rodit, aşa că, într-un sens, severitatea poate fi asociată cu bunătatea. Bunătatea de după Crăciun poate însemna să faci drumuri mai bune, dacă eşti drumar, să faci piese mai multe şi mai conforme(!), dacă eşti strungar, să faci pâine mai bună, dacă eşti brutar, să dai goluri mai multe, dacă eşti fotbalist, să nu adormi la şedinţe, dacă eşti parlamentar. Adică, să fii bun într-un domeniu folositor semenilor. (Să nu mă întrebaţi acum ce folos aduce fotbalul, căci e un subiect prea vast şi controversat.)

Bine, îmi propun ca de mâine să fiu bun, dar treptat, nu vreau să forţez, să nu se rupă ceva în mine.

Powered by Jasper Roberts - Blog