Instanța Tribunalului Arad a dispus începerea judecăriii omului de afaceri reșițean Emil Bulboacă și a fostului director al APIA Caraș-Severin, Romică Anculia, în prezent condamnat în alte dosare legate de APIA. Judecătorii au respins cererile formulate de Bulboacă Emil, prin apărătorul său, privind restituirea cauzei la organul de urmărire penală în vederea refacerii urmăririi penale din dosarul nr. 28/P/2014 întocmit de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie-Serviciul Teritorial Timişoara. Mai mult, instanța a constatat legalitatea sesizării instanţei, cu rechizitoriul din 22.09.2015 dat în dosarul antemenţionat privind pe inculpaţii Bulboacă Emil şi Anculia Romică Pavel, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală.
Emil Bulboacă va fi judecat pentru infracţiunile de dare de mită şi de cumpărare de influenţă, în timp ce Romică Anculia, arestat în altă cauză, deţinut în Penitenciarul Arad, pentru infracţiunile de trafic de influenţă şi luare de mită.
De precizat că, aupra celor doi planează acuzații referitoare la organizarea unei licitație pentru întreținerea a 370 de hectare de pășune, de pe raza comunei Sacu. Anculia și Bulboacă urmau să execute o parte din lucrări, dar să încaseze în totalitate subvențiile eurupene. Înregistrările ambientale, au arătat că primarul comunei, Nicolae Daminescu, nu a fost de acord să încredințeze direct contractul, ca acesta să fie sub 15.000 de euro, valoare ce ar fi permis încredințarea directă a lucrării. „Romică Anculia a susţinut că va reuşi să asigure câştigarea contractului de către firma lui Bulboacă, susţinând că pentru aceasta trebuie să-i dea primarului 20.000 euro. De asemenea, în urma discuţiilor s-a stabilit ca Anculia să primească 50.000 de euro de la omul de afaceri, care a fost de acord să dea respectivii bani“, se arată în rechizitoriul procurorilor. Fostul director al APIA avea grijă să descalifice firmele care ar fi venit cu o ofertă mai mică. Așa s-a întâmplat în 13 aprilie 2012, când, în 13.04.2012 oferta firmei lui Bulboacă a fost pe locul doi, iar comisia a hotărât să amâne desemnarea câştigătorului, solicitând lămuriri de la firmele participante. După ce a fost reţinut de către DNA Romică Anculia, în 11 mai 2012, comisia a decis anularea licitaţiei pe motiv că firmele au venit cu oferte neconforme.
Cu drept de a formula contestaţie, în termen de 3 zile de la comunicare în ceea ce priveşte dispoziţia de începere a judecăţii.