Peste 200 de pensionari au sărbătorit în această seară bucuria de viaţă, de muzică, dans şi comuniune, şi mai sărbătoresc încă, pentru că, aşa cum ne-a informat organizatorul principal al „Balului pensionarilor şi al prietenilor lor”, profesorul Ion Vela, petrecerea se va încheia la miezul nopţii. Balul se desfăşoară la restaurantul „Capitol”, din Reşiţa, iar pensionarii dovedesc că nu se poate vorbi despre ei la timpul trecut, fiindcă ştiu să preţuiască prezentul şi să-şi manifeste bucuria, poate, într-un mod mai evident decât tinerii.
Aş fi spus că arar vezi oameni care să se transpună cu atâta impetuozitate şi determinare în ritmurile muzicii ca aceşti pensionari, dacă n-aş fi văzut şi alte petreceri cu pensionari, tot aşa, pătrunşi de muzică, tot aşa, tranfiguraţi, dar, cumva, relaxaţi şi bucuroşi, siguri şi uşori în mişcări. Însă, fiecare cu stilul şi personalitatea lui, pentru că ritmul face muzica, dar stilul defineşte danstorul. Unul dansează reţinut, însă, febril, cu tensiune interioară, alta, graţioasă ca o regină, altul, semeţ ca un păun, alta, ca o copilă care se joacă. E un spectacol şi o lecţie de viaţă.
Aşadar, petrecere e în toi şi se dansează, preponderent, muzică populară, hore, jocuri de doi şi învârtite pe sub mână, dar şi pe memorabilele ritmuri ale anilor ’70 - ’80, „Comment ça va? Comme ci, comme ci, comme ça!”, melodia trupei Shorts, „Gimme hope, Joanna!”, a lui Eddy Grant, „Una paloma blanca”, melodie a trupei George Baker Selection, „Agadoo, doo, doo!” a trupei Black Lace, sau potpuriuri cu Boney M.
„Suntem pensionari, dar ne tratăm..."
Într-o scurtă pauză dintre două dansuri, organizatorul petrecerii, fostul rector al Universităţii „Eftimie Murgu” din Reşiţa, profesorul Ion Vela, ne-a mărturisit:
„M-am gândit că şi pensionarii să iasă la un moment de relaxare, de distracţie, să nu stea închişi. Mulţi mă întreabă de ce fac această acţiune. O fac de vreo 5 ani, nu prea am făcut-o publică în presă, pentru că am vrut linişte. Vestea s-a dus, totuşi, pentru că am avut o surpriză, în seara asta. Iniţial, am pregătit petrecerea pentru vreo 80 de persoane şi sunt, acum, peste 200! Cei mai mulţi sunt din Reşiţa, dar au mai venit, ca şi în alte dăţi, mai de la Anina, de la Moldova Nouă, de la Lugoj, de la Băile Herculane, mai din Germania... Sigur că în Reşiţa lucrurile nu merg prea bine. Sunt mulţi oameni cu probleme şi mulţi oameni trişti, oameni singuri, şi m-am gândit să-i scot cumva din această stare. Suntem pensionari, dar ne tratăm cu prietenie şi bună dispoziţie”.
Printre personalităţile prezente la bal, i-am remarcat pe ing. Ioan Jura, dr, Romeo Dumitrescu, dr. Iosif Bădescu, jurnalistul Gogu Dolot, prof. Viorel Smoleanu, pe prof. Petru Bungărzan. Cu siguranţă au fost şi alţii, dar ne-au scăpat privirii prin mulţime.
Undeva, între ciorbă şi friptură, după o horă, muzica s-a oprit, preţ de câteva minute, iar preşedintele Ligii Pensionarilor din Caraş-Severin, Dumitru Ursu, i-a acordat lui Ion Vela o diplomă de merit, cu prilejul împlinirii a 25 de ani de la înfiinţarea Federaţiei Naţionale a Pensionarilor din România.
Ion Vela a precizat că acest bal nu este primul din anul acesta. În data de 5 noiembrie, a organizat „Revelionul Bunicilor”, cu vârstnicii de la azilul din Reşiţa. Şi nu este, cu siguranţă, nici ultimul, pentru că în preajma zilei de 8 martie, va organiza, tot împreună cu soţia, Floarea Vela, „Balul Mărţişorului” pentru pensionari.