Menu

Articol

Concluzia anchetatorilor: Mike Security a prosperat și cu ajutorul autorităților statului

Viorel Pistol, șeful rețelei infracționale

În urma celor 77 de percheziții desfăşurate în data de 27  ianuarie de poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Caraş-Severin şi procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Caraş-Severin  la sediile grupului de firme Mike Security și locuinţele unor persoane bănuite de evaziune fiscală şi spălare de bani au fost ridicați 43.000 de euro, 9.000 de dolari, 287.720 lei, aproximativ 1.300 g. de aur, 7 laptop-uri, 12 ştampile, 30 HDD-uri, cinci stick-uri şi înscrisuri. Prejudiciul total cauzat bugetului de stat este de aproape 25.000.000 de lei.

Au fost reținuți șeful rețelei, Viorel Pistol, care este și unul dintre acționarii firmei de pază, Florel Tănăsie, administratorul SC Pad Consult System, și Olivia Matei, iar față de alte zece persoane s-a luat măsura controlului judiciar.

Reamintim că acţiunea a fost efectuată în cadrul unui dosar penal care are ca obiect un grup infractional organizat, constituit în judeţul Caraş-Severin, specializat în evaziune fiscală şi spalare de bani, în domeniul societăţilor comerciale cu obiect de activitate în domeniul pazei şi protecţiei de bunuri şi persoane.

„Din cercetări a reieşit că, liderul grupării ar fi condus «din umbră» întreaga activitate infracţională, cu ajutorul unor persoane apropiate, care ar fi avut sarcina să monitorizeze punerea în aplicare a dispoziţiilor acestuia.

Membrii grupării ar fi lucrat  initial  în firma «mamă», însă ulterior,  din dispoziţia liderului, ar fi fost folosiţi ca administrator sau asociaţi ai unor societăţi comerciale, multe din ele de tip ,«fantomă».

De asemenea din gruparea infracţională mai făceau parte persoane care aveau diverse roluri în firmă, ca de exemplu recrutarea de persoane dispuse să înfiinţeze societăţi comerciale fantomă sau asigurarea legăturii între membrii grupării“, se arată în comunicatul de presă al IPJ Caraș-Severin semnat de ag. șef. adj., Cecilia Dăneț.

Totodată, gruparea infracţională ar fi fost sprijinită de persoane din cadrul autorităţilor statului, funcţionari bancari, persoane care, cu bună ştiinţă ar fi acceptat să fie înfiinţate firme pe numele sau la adresa lor sau persoane care ar fi acceptat transferul unor bunuri în scopul ascunderii provenienţei acestora sau a evitării luării unor măsuri procesuale.

Liderul grupării ar fi coordonat şi una-două societăţi comerciale care desfăşurau o activitate comercială relativ corectă şi care participa şi de regulă câştiga licitaţii având ca obiect asigurarea pazei la diferite obiective.

Ulterior, sub diverse modalităţi, această activitate ar fi fost transferată către societăţile comerciale de tip fantomă, care nu ar fi plătit niciun fel de impozite la stat, fiind utilizate temporar, iar ulterior radiate.

De asemenea, ulterior angajaţii societăţilor „curate“ ar fi fost transferaţi către societăţile „fantomă“, în baza unor contracte, în care acestea din urmă ar fi preluat şi obligatiile fiscale aferente, fără a încasa însă niciun profit din această activitate comercială aparent legală (închirierea de forţă de muncă).

Powered by Jasper Roberts - Blog