Audierea fostului prefect Miu Nicolae Ciobanu în Dosarul Mike Security, firmă de pază care a prejudiciat bugetul de stat cu 25 de milioane de lei, a surprins pe multă lume. Au existat, însă, și persoane care știau despre activitățile acestuia. Mai precis, erau la curent că, după ce a ieșit la pensie pe caz de boală, fostul polițist și-a înființat o firmă de pază, Miu Guard. Nu e nimic spectaculos în această privință, în condițiile în care mulți alți polițiști ieșiți la pensie fac același lucru sau aleg să muncească în continuare într-o astfel de firmă. În cazul său, lucrurile se schimbă puțin,în sensul că a avut sprijin politic.După cum susțin gurile rele, acesta ar fi venit de la nașul său, deputatul Ion Mocioalcă.
Fuziune cu Mike Security și afaceri în Valea Jiului
Printr-o împrejurare fericită, Miu Gard avea să fuzioneze, în 2011, cu Mike Security, firma ce își pierduse licența din cauza unui contract fictiv pe care patronul său, Viorel Pistol, îl încheiase cu Banat Construct pentru un festival la Fârliug. Drept mulțumire pentru sprijinul primit, Pistol l-a numit pe Ciobanu administrator, iar pe deasupra, i-a oferit 17 procente din acțiunile firmei sale.
A urmat o perioadă de grație pentru Mike Security, când contractele s-au înmulțit peste noapte, iar treaba a mers ca pe roate, mai ales după ce Victor Ponta, ajuns premier între timp, a numit o nouă conducere în fruntea Complexului Energetic Oltenia. Ziariștii de la Replica Online scriau în 2012 că Mike Security era o firmă dubioasă „cu o cifră de afaceri de 66 de miliarde de lei şi cu 0 (zero) lei profit!”. Cum-necum, firma controlată de Pistol, și la care Ciobanu avea procente, a primit un contract de pază în Valea Jiului de 63 de miliarde lei vechi, după care au urmat alte contracte, la fel de mari și de importante, cu Transelectrica și Enel.
Și tot în această perioadă, întîmplarea a făcut ca Mike Security să-și rezolve dosarul de deturnare de fonduri (legat de Fârliug, n.n.) prin care DNA a trimis-o în judecată. Mai mult, administratorul de atunci al firmei a scăpat cu o condamnare de numai două luni de pușcărie, și aceea cu suspendare!
Din pensie, la ITM, iar de acolo la Prefectură
La atâtea contracte pe care le avea în desfășurare, Mike Security nu dispunea de un număr suficient de angajați pentru asigurarea serviciilor de pază la obiectivele Enel din Banat și Dobrogea, motiv pentru care Pistol a început să practice munca la negru. Referitor la perioada respectivă, ziariștii de la Gorj Exclusiv aveau să scrie: „Potrivit unor informaţii publice, şi Serviciul de Investigarea Fraudelor din cadrul IPJ Constanţa a derulat o amplă anchetă pe aceeaşi linie, după ce a fost sesizat de angajaţii firmei că sunt abuzaţi – nu erau plătiţi pentru ore suplimentare şi nu aveau contracte de muncă”
Lucrurile cu munca la negru aveau să se rezolve de la sine în momentul în care Miu Nicolae Ciobanu a ajuns inspector-șef la Inspectoratul Teritorial de Muncă Caraș-Severin, beneficiind de ajutorul nemijlocit al PSD. Se întâmpla în februarie 2013 și, chiar dacă se retrăsese din Mike Security Grup, relațiile cu firma aveau să evolueze pe un alt palier. Din acel moment, angajații ITM fie că au găsit totul în regulă la firma de pază, fie că aceasta era ocolită de inspectorii de muncă, după cum susțin organele de anchetă. Un an mai târziu, Ciobanu avea să fie numit subprefect.
Bucoșnița, locul de întâlnire al evazioniștilor
Scriptic, funcția de demnitatea publică nu era compatibilă cu cea de acționar și de administrator la Mike Security. Practic, însă, locul lui Ciobanu a fost luat de fiu său Daniel, care, inițial, fusese angajat la firma de pază, iar mai apoi la Primăria Bucoșnița, comună în care își avea cartierul general cunoscutul evazionist Ion Bejeriță, un sponsor de nădejde al partidului condus de Ion Mocioalcă în Caraș-Severin. De la Primăria Bucoșnița, Daniel Ciobanu a fost angajat la ITM în perioada în care tatăl său ajunsese la prefectură. Câteva interceptări ale procurorilor dovedesc că Daniel Ciobanu își luase în serios rolul de om de afaceri, în ciuda încercărilor de a nu lăsa urme să-l incrimineze ulterior. O astfel de discuție telefonică a purtat-o în luna iunie 2015 cu Viorel Pistol, căruia i-a transmis: „Auzi.. ăăă... am primit o vorbă să-ţi spun să faci contestaţie la Timişoara la Finanţe“. Drept răspuns, Pistol i-a replicat plin de recunoștință:„Bun tati. Am înţeles. Gata şefu“
Pentru ce este acuzat fostul prefect
În opinia procurorilor DIICOT, fostul prefect Miu Nicolae Ciobanu ar fi luat parte la constituirea unui grup infracțional, prin ajutorul dat capului rețelei, Viorel Pistol. „Din analiza documentelor ridicate se constată că un număr de aproximativ șapte facturi în valoare de aproximativ 687.824,07 lei au fost emise în perioada în care inculpatul Ciobanu Miu-Nicolae deţinea funcţia de administrator la SC Mike Security Group SRL”, spun procurorii DIICOT. Dacă inițial avea calitatea de suspect, în urma audierilor Ciobanu apare ca învinuit în acest dosar de evaziune fiscală și spălare de bani.
Ca o curiozitate, deși ajunsese prefect, Miu Nicolae Ciobanu încă mai deținea împuternicire pe conturile firmei de pază Miky Security.