Prin ordonanţa Parchetului de pe lângă Tribunalul Caraș-Severin, din data de 8 februarie, s-a dispus prelungirea măsurii preventive a controlului judiciar pentru o durată de 60 de zile, începând cu data de 15 februarie, față de administratorul firmei „C+C“, din Reșița, Claudiu Cocora, și Florin Orel, cercetați pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală
Cei doi au fost reținuți la mijlocul lunii decembrie 2015, în urma perchezițiilor efectuate la firmele lui Cocora de către lucrătorii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Caraş-Severin, sub coordonarea Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice a Poliţiei Române şi a Parchetului de pe lângă Tribunalul Caraş-Severin.
Procurorii au reținut faptul că, Claudiu Cocora, în calitate de administrator al SC „C+C“ SA Reșița, și asociat al SC Simon Prodocom SRL Reșița, în perioada 2011 – 2015, s-a implicat împreună cu mai mulți angajați, inclusiv cu soția sa în activități de evaziune fiscală, prin nedeclararea integrală a obligațiilor aferente celor aproape 434 de angajați de la „C+C“, și 89 de angajați ai SC Simon Prodcom. Toți acești salariați își desfășoară activitatea în domeniul producției, distribuției și comercializării de produse alimentare și carne.
„Contractele de muncă ale angajaților au fost înregistrate în contabilitatea societăților cu sume reprezentând salarii la nivelul minimului pe economie, însă salariaților le sunt plătite cu alte sume de bani sub formă de numerar, în medie sume între 500-1000 de lei lunar/persoană, pe lângă salariul înregistrat în actele de muncă și încasat efectiv pe card de către fiecare salariat. Sumele plătite în plus nu sunt evidențiate în contabilitatea societăților“, se arata în comunicatul Parchetului.
În felul acesta statul a fost prejudiciat, lunar, cu aproximativ 100.000 de lei, rezultând o evaziune de 1,2 milioane de lei pe an.
Sumele plătite în plus salariaților erau consemnate în tabele, fiecare angajat semna pentru ridicarea lor, bani cash erau trimiși la plic prin compartimentul financiar-contabil.
„Urmărirea penală este fază a procesului penal, are caracter nepublic şi nu răstoarnă prezumţia de nevinovăţie“, precizează procurorii.