Menu

Articol

Şedinţa Consiliului Judeţean CS s-a terminat înainte de a începe! Liberalii au părăsit şedinţa!

Şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Caraş-Severin, de astăzi, s-a terminat înainte de a se vota ordinea de zi. Conform regulamentului, în deschidere, preşedintele de şedinţă, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Ilie Iova, a propus votarea ordinii de zi, însă, înainte de aceasta, a anunţat faptul că retrage de pe ordinea de zi proiectul de hotărâre privind alegerea a încă unui vicepreşedinte al Consiliului Judeţean. Acesta a fost momentul care a declanşat discuţii aprinse, discuţii care au culminat cu părăsirea sălii de şedinţe a grupului de 13 consilieri PNL, fapt care a determinat neîndeplinirea cvorumului necesar pentru desfăşurarea lucrărilor, iar şedinţa a fost anulată.

Ilie Iova vrea continuitate şi nu vrea scenarii mai mult sau mai puţin ortodoxe

Vicepreşedintele Ilie Iova, pentru început, şi-a motivat astfel decizia de a retrage proiectul de hotărâre privind alegerea unui vicepreşedinte:

„Retrag proiectul de hotărâre pentru că eu consider strict necesar ca până la finalul mandatului, care, probabil, se întâmplă cât de curând pentru toţi, să asigurăm continuitatea Consiliului Judeţean, pentru că, împreună cu dumneavoastră am depus foarte multe eforturi ca acest lucru să fie cât mai bine făcut, într-un an 2015 şi un un început de an 2016 de loc simplu şi de loc uşor. Aşa că, a încerca tot felul de scenarii mai mult sau mai puţin ortodoxe vizavi de acest lucru mi se pare un pic deplasat. Prin urmare retrag acest punct de pe ordinea de zi”.

Ioan Cojocariu e nemulţumit: unii consilieri au făcut şi baie ca să fie aleşi

Consilierii PNL Ioan Cojocariu şi Mihai Minea nu au fost mulţumiţi de motivaţia vicepreşedintelui Ilie Iova, i-au cerut explicaţii suplimentarea şi i-au cerut lui Iova să menţină pe ordinea de zi proiectul pentru alegerea unui vicepreşedinte.

„Eu consider că alegerea vicepreşedintelui trebuie menţinută, pentru că dumneavoastră aţi iniţiat-o, atunci, de ce renunţaţi la ea! Noi ne pregătim frumos pentru alegeri şi,... am făcut şi baie unii dintre noi! Atunci, de ce renunţaţi!?”, a spus consilierul Ioan Cojocariu, stârnind atât hazul, cât şi unele râsete nervoase printre consilieri.

Iova: „Am greşit că nu m-am consultat”

Vicepreşedintele Ilie Iova a spus că nu vrea să intre în polemică, nu vrea să dea explicaţii suplimentare, şi a mai completat că, fiind iniţiatorul proiectului de hotărâre, are dreptul legal să-l retragă. Iar la următoarea şedinţă, o treime dintre consilieri, dacă apreciază că e necesar, pot iniţia un nou proiect de hotărâre privind alegerea unui vicepreşedinte. Totuşi, după mai multe schimburi de replici, Ilie Iova a precizat că a retras proiectul de hotărâre pentru că a fost acuzat de anumiţi consilieri că a propus alegerea unui vicepreşedinte fără să se consulte cu consilierii în ceea ce priveşte cea mai bună variantă. Se va consulta cu consilierii pentru şedinţa următoare, iar vicepreşedintele va putea fi ales cu 16 voturi (cu majoritate simplă).

Mihai Minea: „Retragerea alegerii vicepreşedintelui este nebărbătească”!

Şi consilierul liberal Mihai Minea a intervenit, precizând, printre altele:

„Mie mi se pare că a trimite în derizoriu o astfel de hotărâre este total nebărbătească, să nu spun altfel! Şi, aici eu cred că vorbim despre judeţ şi despre continuitate în administrarea lui, nu despre persoane sau despre nume sau partide. Trebuia de mult să facem mişcarea asta, pentru că se vede foarte clar că activitatea judeţului este redusă doar la rectificări de buget, organigrame şi aşa mai departe. Este firesc, intrăm într-o campanie, mulţi dintre noi intrăm în această campanie, şi era firesc şi normal ca acest judeţ să aibă cel puţin încă un vicepreşedinte”.

Ilie Iova: „O să rezist până la capăt!”

Ilie Iova nu s-a lăsat impresionat, a arătat, încă o dată, că prin eforturile comune, ale sale, ale consilierilor, ale angajaţilor din Consiliul Judeţean, judeţul nu a avut de suferit. Şi, Ilie Iova a mai punctat:

„De multe ori am spus că doresc lângă mine pe încă cineva care să mă ajute. Nu-mi aduc aminte să fi fost aşa o mobilizare deosebită de a alege un nou coleg. Eu vă spun că o să rezist încă o lună e zile, să duc acest mandat, aşa cum mi-am propus, până la capăt, în condiţii cât se poate de bune în conjunctura actuală”.

Ilie Iova a mai spus că, din cât a socotit, niciun candidat nu va întruni minimul de 16 voturi pentru a fi ales vicepreşedinte, aşa că punctul respectiv de pe ordinea de zi este inutil.

Ioan Ţundrea: „Era şansa mea!”

În acest condiţii, şeful grupului liberalilor, Ioan Cojocariu, a solicitat o pauză de consultări. Cei 13 liberali au ieşit pe hol, în sala de şedinţe rămânând 14 consilieri. În timp ce liberalii erau pe hol, consilierul Ioan Ţundrea, de la Partidul Conservator, a protestat şi el:

„Nu înţeleg de ce aţi scos proiectul de hotărâre! Aceasta era şansa mea!”

Nimeni nu a comentat şansa lui Ţundrea.

Ioan Cojocariu: „Suntem ofensaţi! Partidul va lua măsuri!”

Grupul liberal s-a întors în sală în scurt timp, iar şeful grupului liberal, Ioan Cojocariu, a făcut următorul anunţ:

„Grupul politic liberal consideră că este o ofensă adusă nouă, Consiliului, şi în această situaţie, grupul nostru se retrage, părăseşte sala!”

Ceea ce consilierii PNL au şi făcut, lăsând şedinţa fără cvorum.

În afara sălii de şedinţe, Ioan Cojocariu a declarat presei:

„Nu ni s-a părut firesc ca, după ce o lună de zile a clamat că trebuie ales al doilea vicepreşedinte, că e greu, că e singur, că nu şi-a luat concediu... Unul e pe caz de boală, domnul preşedinte din păcate nu poate să fie prezent,... celălalt, ştiţi ce s-a întâmplat, el nu mai poate! Dar, nu mai poate în sensul că mai poate, şi chiar insistă să rămână până la sfârşit el singur, stăpân pe Consiliul Judeţean, pe judeţ, ca şi când ar fi o proprietate! Un om care zicea până acum că e democratic... Sunt un pic furios, pentru că mi-a fost coleg, am crezut că mă pot încrede în dumnealui! Se pare că nu mă pot încrede şi că, dacă vântul bate dintr-o parte, poate să se schimbe!”

Cojocariu a mai spus că, aşa cum prevede regulamentul, aşteaptă ca în termen de trei zile, vicepreşedintele Ilie Iova să convoace o nouă şedinţă, şi a afirmat că, având în vedere că Ilie Iova este încă membru PNL, „probabil că vom lua şi la nivelul partidului măsuri, partidul va hotărî”.

Unde e urgenţa?

Liberalii au plecat, dar în sala de şedinţe, discuţiile au mai continuat. Şi independentul Matei-Olimpiu-Vinicius Armaş-Cioflec s-a oferit să candideze pentru funcţia de vicepreşedinte, dar numai în cazul în care este dorit şi pentru a detensiona situaţia. În legătură cu pasul următor, secretarul judeţului, Darian Ciobanu, a precizat că trebuie, fie anunţată, în trei zile, o şedinţă de urgenţă, fie se poate face o şedinţă ordinară în luna aprilie. Însă, Darian Ciobanu, a opinat că nu vede urgenţa unei şedinţe pentru desemnarea unui al doilea vicepreşedinte, „fiindcă funcţionăm aşa de opt luni de zile”.

Tot la discuţiile libere, consilierul PSD Gheorghe Roşeţi a fost de părere că alegerea unui al doilea vicepreşedinte este inutilă, pentru că în următoarea şedinţă va fi ales şi va mai fi nevoie de încă o şedinţă pentru stabilirea atribuţiilor noului vicepreşedinte. Iar mandatul actualilor consilieri se va încheia după această a doua şedinţă. Iova a spus că se bazează pe înţelepciunea Consiliului şi va face aşa cum hotărăsc consilierii.

Powered by Jasper Roberts - Blog