Menu

Articol

La UEMR, studenţii sunt folosiţi pe post de sperietori. Manipulaţi, ei au blocat alegerea decanului (UPDATE)

de la stânga, Doina Frunzăverde, Venera Manciu, Ioan Ruja

Niciodată în istoria Universității „Eftimie Murgu“, din Reșița, nu s-a mai întâmplat ca procedura de alegere a decanului unei facultăți să fie blocată de cineva. De-a lungul anilor, lucrurile au decurs perfect, și nu s-a pus problema ca acest lucru să fie obstrucționat. De data aceasta, însă, un student a reușit performanța, istorică, de a bloca alegerea decanului Facultății de Inginerie.

După unii, demisia studentului din comisia de examen nu este deloc întâmplătoare, el fiind sfătuit să facă acest lucru. Contestatarii arată spre rectorul Venera Manciu şi preşedintele Senatului Doina Frunzăverde care, după cum spun gurile rele, ar fi dorit ca funcţia de decan să fi fost câştigată de un profesor agreat de amândouă. Cum la interviu au ajuns doar Sava Ianici şi Eugen Răduca, s-a declanşat tot circul.

Pe scurt, ieri, la ora și locul stabilit, surpriză de proporții pentru unii, lucru așteptat de alții. Unul dintre studenții din comisia de concurs, Vasile Cristugă, își dăduse demisia cu o seară înainte din Senat și din Consiliul Facultății și, ca atare, nu mai putea face parte din comisia de concurs constituită pentru alegerea decanului. Ianici și Răduca au cerut să se aleagă un alt reprezentant al studenților, pentru ca interviul să aibă totuși loc. Membrii comisiei electorale s-au opus, pe considerentul că regulamentul de desfășurare interzice acest lucru. În timp ce rectorul Venera Manciu a mărturisit că nu știa nimic despre respectiva demisie, deși unii profesori susțineau că demisia s-ar fi aflat depusă la rectorat, iar Ianici și Răduca insistau pentru continuarea concursului, în sală și-a făcut apariția studentul Cristugă care, prin mărturisirea ce avea să o facă, a stârnit râsetele celorlalți: „Am demisionat din Senat și din Consiliul Facultății, nu și din comisia de concurs“. Membrii comisiei împuternicită cu desfășurarea corectă au concursului l-au trimis la plimbare, iar ei s-au retras să delibereze. Și, ca în basmele lui Ispirescu, au tot deliberat vreo două ore, pentru ca până la urmă să ia decizia pe care o intuiau toți: concursul se amână. Pentru când? Nimeni nu știe.

Povestea cu demisia pare cusută cu aţă albă şi face parte din seria manipulărilor la care sunt supuşii studenţii reşiţeni, după cum ne-a mărturisit unul dintre profesori. Dacă studentul ar fi vrut să fie corect, ar fi trebuit să demisioneze din Senat şi din Consiliul Facultăţii de Inginerie luni seara, caz în care nu s-ar fi ţinut nici interviul pentru ocuparea funcţiei de decan la celălalte două facultăţi. Nu a făcut-o, întrucât „acolo candidaţii erau agreaţi de toată lumea”. În schimb, a demisionat marţi seara, împreună cu alţi 13 studenţi, pentru a crea o sumedenie de suspiciuni şi iscând un nou scandal în universitate, pe lângă multele care au avut loc în ultimul timp.

Preşedintele Ligii Studenților, Nicu Zamela, ne-a mărturisit că nu le-a cerut studenților să demisioneze. Dimpotrivă, ideea le-a aparținut studenților care „nu vor să ajungă la instanțe“ judecându-se cu Eugen Răduca, care ar fi făcut plângere atât împotriva studenților, cât și a conducerii universității. Referindu-se la acest aspect, Răduca ne-a mărturisit: „E adevărat că eu am deschis niște procese, dar ele nu sunt împotriva studenților, ci a celor care au făcut lucruri necurate în această universitate”,

Pe de altă parte, Zamela nu a demisionat împreună cu ceilalţi studenţi, ceea ce ridică alte semne de întrebare faţă de ceea ce s-a întîmplat ieri. Acest lucru i-a făcut pe unii profesori să se întrebe dacă nu cumva Nicu Zamela s-a poziţionat din start de partea conducerii universităţii, gândindu-se că la sfârşitul facultăţii, este student în ultimul an, va prinde un post în universitate, aşa cum s-a întâmplat cu ultimii doi preşedinţi de liga studenţilor.

Sincer, după „spectacolul“ ieftin la care am asistat ieri, nu e de mirare că Universitatea „Eftimie Murgu“ a ajuns aici. Lucrurile par atât de grave încât, dacă nu se va înțelege că trebuie pus piciorul în prag cât mai repede posibil, UEMR va avea soarta Moldominului, a Uzinei de armament, a lui Ductil Steel Oțelu Roșu, a stațiunii Băile Herculane, a UCM Reșița...

UPDATE, ora 18,20 =======================

Nicu Zamela ne-a sunat, precizând că nu avea cum să demisioneze din Senat și Consiliul Facultății, pe motiv că nu face parte din aceste două structuri. Însă, în semn de solidaritate cu colegii săi, ar fi putut să-și dea demisia din funcțiile de președinte al Ligii Studenților și cea de membru al comisiei electorale de supraveghere a  desfășurării concursului, dar nu a făcut-o!

Powered by Jasper Roberts - Blog