Friederichs Brad, din Sacramento – California, şi-a petrecut o săptămână la Reşiţa, la începutul lunii mai, participând la un proiect al Euro Cristian Parteners, care propăvăduieşte credinţa creştină şi sprijină comunităţile religioase, finanţează acţiuni de binefacere şi de educaţie creştină. Friederichs Brad este inginer în construcţii (Structural Engineer), dar este şi diacon-prezbiter la o biserică baptistă din Sacramento.
Friederichs Brad a venit în România împreună cu aproximativ 15 membri ai comunităţii baptiste din Sacramento, care au susţinut activităţi religioase în Ţara Haţegului, la Reşiţa, iar acum se află pentru o săptămână în Maramureş. Friederichs Brad vine în România începând cu anul 1999.
Acum ştiu de ce iubesc aceste locuri!
„Pentru prima oară am venit la Reşiţa în anul 1999, ca parte a grupului misionar, să ajut oamenii să înveţe mai mult despre Iisus. Mi-a plăcut regiunea şi am revenit, în fiecare an, de atunci. În urmă cu numai un an şi jumătate am aflat că strămoşii mei au locuit în Reşiţa. Întotdeauna am ştiut că iubesc oamenii şi locurile de aici, dar nu ştiam de ce. Acum ştiu!”, ne-a mărturisit Friederichs Brad.
Friederichs Brad a aflat despre Reşiţa şi strămoşii săi care au locuit în localitate de la o nepoată a străbunicilor săi, într-o discuţie întâmplătoare, şi a ajuns în posesia unor fotografii cu rudele sale de la Reşiţa, de la începutul anilor 1900.
Conform informaţiilor culese, străbunicii lui Friedrichs, cu numele Buttyan, au locuit la Reşiţa, iar în anul 1900, străbunicul, Iosif (Joseph) Buttyan care era muncitor într-o mină de la Reşiţa, a plecat în America, fiind recrutat de o companie de cărbune din West Virginia. Numele de fată al străbunicii din Reşiţa este Pahl. Cei doi au avut 5 copii. Străbunicul lui Friederichs a lucrat în mină şi, în anul 1905, a avut destui bani ca să plătească familiei călătoria spre America, astfel că s-au stabilit cu toţii în West Virginia. Din câte a mai aflat Friederichs, sora străbunicului său a vizitat Reşiţa în anul 1939, pentru a se întâlni cu rudele rămase aici. Nu ştie, însă, dacă a mai găsit pe cineva, dacă a reuşit să intre în legătură cu vreunul din neamurile Buttyan şi Pahl.
Freiderichs Brad l-a întrebat pe pastorul bisericii baptiste din Reşiţa, Daniel Bărnuţ, unde sunt minele de cărbune din Reşiţa şi acesta i-a spus că minele s-au închis, însă fostele mine erau localizate în cartierele Doman şi Secu. Astfel că Friederichs Brad, împreună cu prietenul său, diaconul prezbiter Cornel Mich, tot din Sacaramento, originar din Maramureş, şi cu pastorul Daniel Bărnuţ, au cercetat oamenii, locurile şi cimitirul din Doman, pentru a-şi căuta strămoşii. Timpul nu le-a permis să facă o vizită şi la Secu, dar Friederichs a spus că o va face anul viitor, când va reveni la Reşiţa.
Friderichs Brad ne-a oferit spre publicare fotografia strămoşilor săi de la Reşiţa şi ne-a spus că roagă pe oricine cunoaşte informaţii despre familiile Buttyan şi Pahl, să le transmită publicaţiei noastre.