În ultimii ani, în Caraș-Severin a devenit o modă ca primăria să fie privită ca un bun personal ce poate fi moștenită de urmașii primarului. Din păcate, cei care girează o astfel de situație de-a dreptul ciudată sunt alegătorii care, în cele mai multe situații, s-au dovedit ignoranți, ușor de păcălit și de cumpărat cu produse alimentare, găleți, mici și bere. Interesant este că un astfel de „transfer de proprietate“ s-a datorat sau se datorează faptului că primarii au avut și au probleme cu legea, au suferit condamnări și nu mai au dreptul să candideze. Ca într-un film indian, electoratul s-a lăsat înduioșat de o astfel de nenorocire, în locul primarului votându-i pe alţii din familia sa, deși aceștia nu aveau habar de politică ori de administrație.
Semnalul a fost dat de două surori. Olghița Ghiță și Mira Radovancovici, din Socol, respectiv Pojejena. Soții acestora, Vali Ghiță și Omer Radovancovici au fost condamnați la închisoare cu executare, în timpul exercitării mandatului de primar. Ghiţă pentru fraudarea subvenţiilor APIA, iar Omer Radovancovici pentru contrabandă de ţigări. Imediat în joc au intrat soțiile acestora, iar oamenii inimoși nu s-au lăsat mult rugați și le-au ajutat să ajungă primărițe.
În alegerile de peste o lună întâlnim alte două situații similare. La Lăpușnicel, în locul lui Ilie Canea, primarul care și-a pierdut mandatul înainte ca acesta să expire, tot în urma matrapazlâcurilor făcute, va candida, pe listele PMP, fiul său, Iliuță Canea, care la rândul său are dosar penal pentru evaziune fiscală, drept pentru care în ultimul an şi jumătate a stat mai mult prin sălile de judecată decât acasă.
La Zorlențu Mare, primarul Viorel Ișfan a fost condamnat la pedeapsa de 1 an și 3 luni închisoare, cu suspendare, pentru săvârșirea infracțiunii de conflict de interese în formă continuată. Nu s-a împăcat, însă, cu ideea de a privi de pe margine la altul cum stă pe scaunul din primărie, și l-a aruncat în luptă pe fiul său, Marius Ișfan, care va candida pe lista PNL.
Un alt caz de transmitere a puterii este cel de la Răcășdia, cu precizarea că fostul primar, Mirko Lechici, nu a avut probleme cu legea ca şi ceilalţi primari enumeraţi mai sus, el pensionându-se, iar în locul său a candidat fiul care a și câștigat primăria în anul 2012.