Menu

Articol

Malul drept al Bârzavei rămâne blocat, în interesul reşiţenilor şi al oamenilor de afaceri

Consiliul Local Reşiţa a aprobat, astăzi, în şedinţă ordinară, Planul de Urbanism Zonal (PUZ), pentru strada Fântânilor, nr. 1, din municipiu. Este vorba despre modificarea utilităţii clădirilor de pe malul drept al Bârzavei, din zona „Penny” (fostă „Prescom”), care, iniţial, conform PUZ din 2013, urmau să fie demolate, pentru a lăsa loc unei alei pietonale.

Aleea pietonală de pe malul drept, paralelă cu aleea de pe malul stâng, trebuia să fie o promenadă, din zona Gării Reşiţa Sud, până în Zona Triaj sau chiar până în Govândari. Însă, la cererea investitorului din zona Penny, Consiliul Local Reşiţa a aprobat schimbarea destinaţiei fostelor spaţii auxiliare ale „Prescom”, în spaţii de comerţ, servicii, alimentaţie publică şi birouri de afaceri.

Schimbarea destinaţiei clădirilor a fost făcută, oarecum, şi sub presiunea situaţiei de fapt, deoarece în câteva din aceste clădiri funcţionează deja firme de comerţ şi alimentaţie publică, acestea obţinând autorizaţii de funcţionare încă de pe vremea administraţiei Stepanescu. Atunci, PUZ-ul spunea altfel, în PUZ era prevăzută o alee, dar nu te pui cu interesul oraşului, al afacerilor şi al cetăţenilor. Conform „Expunerii de motive” din Proiectul de hotărâre, aşa vor cetăţenii, aşa şi-a dat avizul Consiliul Judeţean Caraş-Severin, aşa Comisia Tehnică de Amenajarea Teritoriului şi Urbanism, aşa şi Consiliul Local Reşiţa. Nimeni n-a vrut alee pietonală.

Înainte de vot, Andrei Szabo, preşedintele ONG-ului „Euroland Banat”, precum şi Ioan Popa-Tăiţelu, au intervenit pentru a încerca amânarea hotărârii, susţinând că „malul drept al Bârzavei trebuie redat reşiţenilor” şi că mai bună ar fi o alee pietonală. Andrei Szabo a spus, chiar, că acele construcţii reprezintă o greşeală de viziune asupra dezvoltării Reşiţei, comisă de stămoşii noştri în urmă cu peste o jumătate de secol. Şi greşeala ar trebui îndreptată. Însă, viceprimarul Ioan Crina a explicat că elaborarea unui PUZ presupune mai multe etape, în care este consultată populaţia, sunt consultaţi specialişti, ingineri, proiectanţi, arhitecţi, instituţii abilitate. Toate etapele au fost parcurse, astfel că intervenţiile ONG-urilor şi ale candidaţilor la Primărie sunt tardive. Ioan Crina a mai explicat că dacă el ar stopa cu de la sine putere aprobarea modificării PUZ-ului, aceasta ar fi abuz în funcţie.

Toate condiţiile fiind îndeplinite, modificarea PUZ-ului a fost votată şi aprobată de consilierii locali cu o singură abţinere.

Powered by Jasper Roberts - Blog