Directorul Green Ecobauer SRL Reșița, Sorin Simescu, spune că, în Reșița și în Caraș-Severin problema deșeurilor menajere va deveni o problemă de sănătate publică, dacă nu se va debloca situația financiară pe relația primării – operatori de salubritate – Green Ecobauer. Este un cerc vicios în care, primăriile au datorii la operatorii de salubritate, care la rândul lor sunt datori la Green Ecobauer, iar acesta la transportatori și la proprietarii deponeelor care au acceptat deșeurile menajere ale județului. Din acest motiv, Green Ecobauer se află în situația de a nu mai transporta gunoiul la deponeul din Craiova.
În cazul în care până săptămâna viitoare nu se va găsi o soluție viabilă, este posibil ca porțile haldinei de gunoi din Dealul Lupacului să se închidă pentru mult timp, deoarece Reșița și Caraș-Severin nu au un deponeu ecologic. La cel din Lupac se lucrează de ani de zile și nu se mai termină de amenajat. De precizat că, Green Ecobauer este singurul operator care este autorizat pentru activități de sortare și de eliminare a deșeurilor, care are relații contractuale cu primăriile județului. Green Ecobauer are de încasat 800.000 de lei de la primării, prin operatorii de salubritate, gen Brantner, iar la rândul său are datorii de 700.000 de lei la transportatori și deponee.
Problemele au apărut în urmă cu șase luni când, Agenția pentru Protecția Mediului Hunedoara a interzis celor de la deponeul ecologic din Vulcan să mai primească deșeurile din alte județe, între care și din județul nostru. Sorin Simescu a afirmat astăzi, într-o conferință că a informat la vremea respectivă Consiliul județean, Prefectura, primăriile, Direcția de Sănătate Publică și APM despre situația creată, însă nimeni nu a venit cu o soluție.
„N-am primit niciun răspuns atunci, ne-am zbătut și am găsit un alt deponeu, la Horezu, în județul Vâlcea, dar și acolo am pățit la fel, am primit chiar și o amendă mare de la APM Vâlcea. Și din nou am sesizat instituțiile abilitate din județ despre pericolul blocajului, însă nimeni nu ne-a ascultat. În prezent ducem gunoiul la Craiova, dar este posibil să ne blocăm din nou, deoarece nu mai avem bani să plătim serviciile de transport și depozitare în deponeul respectiv. În felul acesta și dacă nu se rezolvă situația, vom ajunge să ducem gunoiul la Viena“, a spus Sorin Simescu.
Deponeul de la Lupac ar trebui să fie gata la sfârșitul lunii iunie, însă este posibil ca acest lucru să nu se întâmple așa. În opinia lui Simescu, singura posibilitate de a nu se ajunge la blocajul financiar de care vorbea, e ca primăriile să-și plătească datoriile pe care le au la operatorii de salubritate, iar aceștia să onoreze facturile emise de Green Ecobauer. Aceasta, în condițiile în care unele primării nu și-au plătit de un an și jumătate datoriile pentru serviciul de salubritate.
„Eu fac un apel pentru sensibiliarea primarilor, pentru că, de marți, nu se va mai ridica gunoiul din localități, iar noi nu vom mai putea primi niciun transport la Lupac, pentru că nici noi la rândul nostru nu-l vom mai putea duce la Craiova”, a conchis Sorin Simescu.