Sistemul Integrat de Management al Deşeurilor din Caraş-Severin, cu Deponeul central de la Lupac (de lângă Reşiţa), este un proiect gigantesc, este o reuşită, însă, din păcate, nu va fi gata la timp, este de părere preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Romeo Dumitrescu. În opinia preşedintelui, punerea în funcţiune a Deponeului a fost întârziată din cauza piedicilor puse de administraţia locală Lupac, din cauza lipsei operatorilor şi a prelungirii licitaţiilor, precum şi din cauza legislaţiei. Deocamdată, deponeele neconforme de gunoaie din localităţile judeţului au fost închise cu succes!
Nu există operator interesat de administrarea deponeului de la Lupac
„Centrul de la Lupac dispune acum de un material de prelucrat, astfel încât nu i se va da drumul până nu se cercetează cum funcţionează acele agregate de împachetare a cartoanelor şi de împachetare a materialelor plastice. Vă mărturisesc că acolo sunt deja câteva zeci de tone, pregătite ca să se facă o primă încercare de funcţionare a acestor tehnologii”, a spus, astăzi, Romeo Dumitrescu.
Pentru ca Centrul de la Lupac să devină funcţional ar trebui finalizate căile de acces, care trebuie asfaltate, dar nu se găsesc trei firme serioase care să liciteze lucrările, apoi, trebuie găsit operatorul care să administreze centrul de la Lupac.
„Pentru că este vorba despre un operator la nivel judeţean, care trebuie să aibă capabilitatea şi financiară şi umană şi, mai ales, prin dotări de maşini. Acolo, deocamdată sunt aduse maşinile acestea care împing gunoaiele, adică vole şi maşini speciale care dirijează materialele acestea de prelucrat după ce ele sunt sortate. Deja sunt, în bună parte. Mai trebuie mai multe camioane, eu am văzut numai trei! Pentru că m-am deplasat personal şi m-am urcat pe aceste agregate gigante, cum vă spun, am văzut cum funcţionează, cum se împachetează materialele şi aşa mai departe. Deci, este o treabă care, practic, în momentul acesta ar putea să funcţioneze relativ repede”, a mai spus Romeo Dumitrescu.
Procedurile sunt de vină, dar până în august sistemul ar putea funcţiona
Teoretic s-ar putea face repede, însă sistemul legislativ impune nişte proceduri la licitaţii, care vor mai întârzia punerea în funcţiune a Centrului de la Lupac. Termenul de finalizare a fost de două ori depăşit, dar nu din cauza Consiliului Judeţean, ci din cauza piedicilor şi a procedurilor greoaie impuse de legislaţie, a precizat Romeo Dumitrescu.
„Eu cred că până în luna agust, această structură va putea să funcţioneze”, a apreciat Romeo Dumitrescu.
Primăriile nu plătesc! Operatorul actual s-ar putea bloca!
Pe de altă parte, există mari dificultăţi în ce priveşte ridicarea şi transportul gunoaielor în momentul de faţă.
„Din păcate, operatorul actual pentru aceste gunoaie menajere arată că este în imposibilitatea de a mai funcţiona. (...) Operatorul care este acum şi în Reşiţa, trebuie să ducă gunoaiele la Craiova. Banii sunt foarte mulţi, sigur că se află într-o situaţie dificilă, dar, mă întreb de ce Consiliul Judeţean este vinovat! Pentru că pentru acest gunoi, este vorba de o structură, ADI numită, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară, care trebuia prin participanţi, respectiv prin cele şaptezeci de unităţi administrative locale să plătească operatorul de gunoi. Aici este marea problemă! Nimeni nu plăteşte şi toată lumea doreşte acest serviciu!”, a spus Romeo Dumitrescu şi a mai precizat că dezinteresul este din partea primarilor.