Astăzi mergem la vot. Unii dintre poate au și votat până acum. Pe vremuri, aparatul de propagandă al partidului comunist era atent la orice detaliu. Spre exemplu, la cetățeanul urbei votase primul, pentru a-l evidenția așa cum se cuvine în jurnalele televiziunii de stat sau în ziarul Scânteia. Invariabil, priml la vot era un muncitor distins cu titlul de Erou al Muncii Socialiste care, abia ieșit din schimbul de noapte, își lua echipa de oțelari și mergea cu ea la urne. Și tot invariabil, Eroul Muncii Socialiste răspundea solemn la întrebarea idioată care persistă și astăzi la făuritorii de presă capitalistă, „pentru ce ați votat?“ Pentru ce să fi votat, dacă nu pentru viitorul luminos al patriei socialiste, pentru bunăstarea oamenilor muncii de la orașe și sate strânși uniți în jurul partidului și al secretarului general, tovarășul Nicolae Ceaușescu?. Pentru pace în lume și bunăstare și înțelegere între popoare și mai ales, între țările frățești ce făceau parte din Tratatul de la Varșovia și CAER.
Astăzi nu mai e nici Tratatul de la Varșovia și nici CAER. Acum avem NATO și Uniunea Europeană, dar n-am auzit pe nimeni să spună că votează pentru prietenia între popoarele Uniunii Europene ori pentru pace și înțelegere în lume. Întrebările idioate nu se mai pun eroilor muncii de care vorbeam, ci oamenilor amărâți, bătrânilor cu pensii cât o consumație la bufetul Parlamentului, bătrânilor cu nepoți de mână. Ei duc dorul copiilor plecați să muncească departe de casă, în țări despre care mulți dintre ei nici nu știau că existau.
Am asistat la o campanie murdară. Una cu ciomăgeli exact ca la începutul anilor 90. La Oțelu Roșu, de pildă, susținătorii s-au bătut precum chiorii, noaptea când alții dormeau. La Zorlențu Mare un candidat a cumpărat alegătorii luându-i în chirie până trec alegerile, iar la Lăpușnicel s-a lăsat cu dosare penale. Avem semnale că fapte asemănătoare s-au întâmplat și la Berliște, Zăvoi și Brebu.
Nici partidele nu au stat de-o parte, ca o dovadă că peștele de la cap se împute. Îmi amintesc că în 1996, Caransebeșul era survolat de un elicopter din care „ploua“ cu „fluturași“ cu îndemnuri patriotice: „nu votați țărăniștii și liberalii, că veți ajunge șomeri“. Astăzi, mesajul PSD este unul asemănător: „Ceilalți vă promit multe. Când vor ajunge la putere nu se vor ține însă de cuvânt. Ca și în trecut, veți avea parte de tăieri de salarii...“.
După 20 de ani de democrație, nimic nu s-a schimbat în România. Nici măcar la nivelul sloganelor, ceea ce este trist din cale afară. Dar ceea ce este mai dureros, votăm fără a avea convingerea că am făcut alegerea cea mai bună.