În data de 7 iunie, o delegație a Consiliului Județean Caraș-Severin condusă de președintele Romeo Traian Dumitrescu s-a deplasat în Republica Serbia, unde a avut programate întâlniri cu reprezentanții Primăriei Biserica Albă. Tema întalnirii a reprezentat-o proiectul transfrontalier „Pod peste raul Nera de la Socol la Vracej Gaj”, în cadrul căruia primăria Biserica Albă este partenerul Consiliului Județean Caraș-Severin.
Din delegația Consiliului Județean a făcut parte arhitectul șef Victor Naidan, iar partea sârbă a fost reprezentată prin primarul comunei Biserica Albă, Darko Bogosalvlejic, viceprimarul Zeljko Crnogorac, președintele Adunării comunei Biserica Albă, Aleksic Marjan și managerul de proiect Gordana Timotievic.
Potrivit comunicatului de presă al CJ Caraș-Severin, în discuțiile purtate a fost analizată situația în care se află proiectul amintit și care avea drept obiectiv construirea podului peste râul Nera, pod care face legătura între localitățile Socol (România) și Vracej Gaj (Serbia).
„Cu tot regretul, exprimat atât de partea româna și de cea sârbă, obiectivul proiectului nu a putut fi atins în prezent, iar cele două administrații vor fi nevoite să ceară rezilierea contractului de finanțare. De la începerea implementării proiectului au fost organizate cinci licitații pentru realizarea lucrărilor pentru obiectivul de investiție: pod peste râul Nera, punct vamal, drum de legătură cu DN 57A dar, din păcate, din motive tehnico-financiare, nu au putut fi încredințate“, se arată în comunicat.
Președintele Romeo Traian Dumitrescu și primarul Darko Bogosalvlejic au decis să facă o revizuire a proiectului și, în forma nouă, proiectul să fie depus spre a obține finanțare prin Programul IPA de Cooperare Transfrontalieră Romania-Serbia.
„Construirea podului peste râul Nera va duce sigur la dezvoltarea zonelor de graniță unde, și într-o parte și alta, trăiesc circa 40.000 de locuitori. Când vorbim de dezvoltarea zonei ne referim la asigurarea unui transport de vehicule de capacitate mare și la o colaborare strânsă în sfera spirituală și culturală dintre două popoare unite printr-o istorie comună și un teritoriu geografic limitrof. Sistemul de canale Dunăre – Tisa - Dunăre este în același timp o oportunitate reală în sfera turistică, piscicolă și de agreement, de o foarte bună calitate (zona Palanka – Baziaș)”, a declarat cu această ocazie președintele consiliului județean.
Tot în cadrul întâlnirii de ieri au fost analizate oportunitățile de finanțare pentru alte posibile proiecte concrete. Vizitand Policlinica din Biserca Albă s-a convenit asupra oportunității depunerii unui proiect ce va avea în vedere dotarea unității medicale cu aparatură modernă, iar pentru achiziționarea acesteia partea sârbă - medicii, asistentele medicale și reprezentanții administrației locale - , s-a arătat deosebit de încântată.