Menu

Articol

Pentru nerespectarea legii achizițiilor publice, CJ Caraș-Severin este obligat să restituie 13,5 milioane de lei

CJ Caraș-Severin e bun de plată

Pe adresa Consiliului Județean Caraș-Severin au fost trimise două notificări de la cabinetul viceprim-ministrul Vasile Dâncu, titularul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP), cu privire la restituirea sumelor de 9.192.948,79 de lei, respectiv 4.373.098,91 de lei, acordate prin transferuri de la bugetul de stat, prin bugetul Consiliului județean, în vederea realizării a două investiții. Este vorba de contractul de „Reabilitare DJ 608 A Caransebeș-Telescaun“ și de contractul „Reabilitare DJ 581 Reșița-Giurgiova“. Cele două contracte au fost derulate prin Programul național de dezvoltare locale, prilej cu care, MDRAP a constatat că nu au fost respectate prevederile OUG 34/2006, privind atribuirea contractelor de achiziție publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice și a contractelor de concesiune de servicii și a prevederilor contractuale.

Contracte câștigate de firmele de casă ale CJ Caraș-Severin

Potrivit notificării, contractul referitor la „Reabilitarea drum DJ 581, Reșița-Giurgiova“ a fost câștigat de Excav Prod SRL, însă lucrările au fost cedate de aceasta  firmei Tehnocer SRL, iar celălalt contract „Reabilitarea DJ 608 Caransebeș-Telescaun“ a fost semnat cu SC Tehnocer SRL și încredințat SC Excav Prod, aceasta din urmă având interesul executării acelor lucrări, întrucât deținea o stație de bitum în zonă. Contractele de cesiune reciprocă între cele două firme de casă ale conducerii Consiliului Județean din urmă cu trei ani, au fost semnate cu acordul, semnătura și ștampila instituției județene, deși acest lucru este interzis.

Mai trebuie spus că firmele amintite mai sus au venit la licitație cu prețurile cele mai mari, însă acest lucru nu i-a împiedicat pe responsabilii din CJ să le declare câștigătoare.

Nereguli peste nereguli

Semnarea contractelor între CJ și cele două firme s-a făcut cu încălcarea dispozițiilor din OUG 34/2006 referitoare la principiile care stau la baza atribuirii contractului de achiziție publică, cu precădere a principiilor nedescriminării, tratamentului egal și cel al transparenței, dar și a altor acte normative în vigoare. Nu au fost respectate nici dispozițiile privind controlul intern și controlul financiar preventiv, prevăzute de OG 119/1999, potrivit cărora: „Persoanele care gestionează fondurilor publice sau patrimoniul public au obligația să realizeze o bună gestiune financiară prin asigurarea legalității, regularității, economicității, eficacității și eficienței în utilizarea fondurilor publice și în administrarea patrimoniului public“.

Totodată, au fost încălcate dispozițiile  celor două contracte de finanțare, în privința organizării și derulării procedurilor de atribuire a contractelor de bunuri, servicii și lucrări, în conformitate cu prevederile legale privind achizițiile publice.

MDRAP este categoric, banii trebuie restituți

Nerespectarea dispozițiilor respective conduce la  neeligibilitatea cheltuielilor astfel efectuate. În aceste condiții, MDRAP notifică beneficiarii, în cazul de față este vorba de CJ Caraș-Severin, și solocită restituirea în termen de 30 de zile calendaristice a sumelor decontate necuvenit. În caz contrar, CJ Caraș-Severin riscă să nu mai primească importante sume de la buget.

„În situația în care beneficiarii nu restituie sumele decontate necuvenit în termenul stabilit, MDRAP solicită în scris Ministerului Finanțelor Publice sistarea alimentării atât cu cote defalcate din impozitul pe venit, cât și cu sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru echilibrare, cu excepția plăților pentru achitarea drepturilor salariale și a contribuțiilor aferente atunci când nu pot fi asigurate din venituri proprii. Alocarea și utilizarea cotelor defalcate din impozitul pe venit și a sumelor defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru echilibrarea bugetelor locale care au fost sistate în condițiile altor acte normative se mențin“.

Așa se spune în cele două notificări semnate de viceprim-ministrul Vasile Dâncu. Consiliul Județean Caraș-Severin este bun de plată. De unde vor fi luați cei peste 3 milioane de euro? Cel mai probabil din sumele încasate de la fiecare dintre noi. În mod normal, vinovatul ar trebui să plătească până la ultimul leu. Adică,  cel care a aprobat prin semnătura sa contractele de cesiune reciprocă între SC Excav Prod SRL și SC Tehnocer SRL.

Powered by Jasper Roberts - Blog