Scandalul Hexi Pharma scoate la iveală amploarea acestei afaceri cu așa-zișii dezinfectanți întrebuințați în unitățile spitalicești din întreaga țară. Potrivit ultimelor date trimise de Agenția Digitală a României la solicitarea HotNews.ro, un număr de 20 de spitale din România au cumpărat între 2009 și 2015, dezincfectanți și medicamente în valoare de peste 23 milioane de euro de la firma condusă de Dan Condrea.
Pe primul loc se situează Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea cu 32.453.697 lei, însă managerul unității susține că datele sunt greșite, achizițiile nu ar depăși 1,6 milioane de lei. Pe locul doi se situează Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova cu 15.294.237 lei, iar pe locul trei, Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș cu achiziții de 7.067.986 lei.
Urmează Spitalul Clinic de Urgență Bagdasar-Arseni cu 5.469.332 lei, Spitalul Universitar de Urgență București - 5.208.377 lei, pentr ca pe locu VI să întâlnim Spitalul Județean de Urgență Reșița, cu achiziții în valoare de 4.326.740 lei. Spitalele județene de urgență Braila, Vaslui, Botoșani și Spitalul Clinic de Urgență Sf.Ioan București completează lista primelor zece unități care au avut relații contractuale cu firma lui Condrea mai mari de 2 milioane de lei în această perioadă.
Managerul Spitalului Județean de Urgență Reșița, Dumitru Secășan, ne-a confirmat suma vehiculată de Agenția Digitală a României, însă ne-a mărturisit că aceste substanțe au fost contractate la solicitările secțiilor spitalului și doar pe SEAP, cu respectarea metodologiei privind achizițiile publice.
Reamintim că, în urma prelevării probelor de dezinfectanți produși de Hexi Pharma, s-a constatat că aceste substanțe erau diluate de până la zece ori, iar într-un caz, diferența dintre concentrația trecută pe etichetă și cea reală a fost de 4.200 mai mică!