Apele lacului de acumulare Porţile-de-Fier I au scăzut cu peste 2 metri faţă de cota obişnuită. Scăderea apelor a condus la uscarea malurilor şi la secarea bălţilor, spectacolul peştilor morţi pe uscat fiind unul dezolant. Faţă de această situaţie, Primăria Moldova Nouă a convocat, recent, Comandamentul pentru Situaţii de Urgenţă pentru a împiedica populaţia să consume peştii morţi, ca să se evite îmbolnăvirile.
Dar, peştii din Dunăre nu au murit din cauza secetei, a plouat consistent în luna mai, ci din alte cauze, care au creat un scandal internaţional între România şi Serbia. Conform administratorului judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza, sârbii nu respectă graficul comun de uzinare şi consumă mai multă apă decât este stabilit. Sârbii afirmă că fac acest lucru din cauză că partea română nu mai plăteşte de 2 ani o sumă de bani convenită printr-o convenţie. Conform convenţiei, partea română trebuia să achite în fiecare an o cotă de energie electrică. Cu suma corespunzătoare, sârbii ar fi trebuit să facă amenajări pe malul sârbesc în dreptul gurii râului Nera. Remus Borza declară că, în urma unor verificări în teren, s-a constat că sârbii n-au efectuat niciun fel de lucrări, astfel că ei datorează către Hidroelectrica suma de 175 de milioane de dolari, bani plătiţi de partea română din 1995 până în 2012. Prin urmare Hidroelectrica a suspendat de doi ani plata sumei convenite, din cauză că sârbii nu şi-au respectat partea asumată prin convenţie.
Ieri, la Bucureşti, s-au deschis lucrările Comisiei mixte Româno-Sârbe pentru utilizarea potenţialului hidroenergetic al Dunării, de la Porţile de Fier I, întâlnire prin care se încearcă rezolvarea conflictului.