Menu

Articol

Expoziţie dedicată fierului şi focului, la Reşiţa. „Mesajul dumnezeiesc al inoxidabilului!”

Autor: 

La Muzeul Banatului Montan din Reşiţa a fost vernisată, ieri, expoziţia de artă plastică „Reşiţa 245 - TMK 15”, dedicată împlinirii a 245 de ani de la inaugurarea primelor furnale la Reşiţe, eveniment care a constituit momentul apariţiei Reşiţei industriale, precum şi împlinirii a 15 ani de funcţionare a combinatului reşiţean sub administrarea companiei ruseşti TMK.

La vernisaj au participat artiştii din Reşiţa, Hunedoara şi Timişoara, care, în aceste zile, au încheiat Tabăra de creaţie de la Văliug, unde au realizat o mare parte din lucrările expuse. În expoziţie participă cu lucrări artiştii: Cristea Mircioane, Doru Vasiuţi, Radu Roşianu, Adriana Ilin Tomici, Daniela Csiri Florescu, Sanda Murzea, Nicoleta Onofrei, Tiberiu Balazs, Tiberiu Fazakas, Dan Vifor Pichiu, Victor Ioan, Constantin Găină, Horia Gherghina, Florin Scurtu.

„Inoxidabilul şi mesajul său... dumnezeiesc!”

Referitor la expoziţie, criticul Călin Chincea a declarat:

„Această expoziţie este un eveniment artistic. Ea nu este un omagiu adus, propriu-zis, industriei, ci este un omagiu adus spiritului creator al omului. Este şi un omagiu adus adevărului şi un omagiu adus existenţei muncii, muncii îndârjite, care face ca un popor să fie cunoscut în lume. Uzinele din Reşiţa erau recunoscute în toată lumea. (...) Această expoziţie este importantă. Foarte multe lucrări, la început păreau naive. Ei, bine, după ce expoziţia a fost constituită şi prezentată, astfel, privitorilor, ea a devenit o emblemă pentru Reşiţa. Putem vorbi de o oarecare naivitate a lucrărilor lui Pichiu, însă, prin colorarea subtilă a desenelor, ele capătă o anume puritate, o anume trăire sinceră a obiectului industrial. O cu totul altă abordare, faţă de lucrările lui Pichiu, de la Hunedoara, sunt aceste lucrări ale lui Cristea Mircioane, din Reşiţa. Fotografii transpuse pe pânză, în care este vorba despre nişte suprafeţe, despre nişte mesaje pe care ni le transmite metalul. E o poveste despre existenţa metalului în contemporaneitate, este povestea de astăzi, spusă dumnezeieşte! Este aceste oţel inoxidabil, care poartă nişte inscripţii, ca o trimitere spre nori, spre lumină, spre dumnezeire, vorbeşte despre o lume aparent artificială, dar, fundamentală!”

„Cel mai important lucru al acestei expoziţii este faptul că această lume a focului şi metalului, refelectată în sculpturile lui Vasiuţi, în fotografiile lui Victor şi ale lui Cristea, vorbesc despre o contemporaneitate care laudă efortul omului, care laudă capacitatea omului-artist de a vedea ce este dincolo de metal, ceea ce este dincolo de materie, ceea ce este în idee! Nu este vorba de tristeţe aici, ci de foarte mult optimism!”, a mai spus Călin Chincea.

Ion Bobeică: „Am descoperit un adevărat artist-fotograf!”

Preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici (UAP) Filiala Reşiţa, pictorul Ion Bobeică, a ţinut să ne precizeze:

„Cristea Mircioane a venit la această expoziţie cu nişte lucrări extraordinare. Sper să nu se fi supărat când i-am spus că este un pictor foarte bun, interesant, însă e mai bun ca artist-fotograf, decât pictor. Cristi e foarte original, foarte special şi foarte spectaculos în ceea ce prezintă aici. Am spus-o şi repet, Cristea Mircioane, acum, după ce ne-a arătat ce poate şi în fotografia artistică, trebuie să-şi facă dosarul să intre în Uniunea Artiştilor Plastici”.

Ion Bobeică a mai apreciat lucrările realizate de pictorul Radu Roşianu, precum şi efortul lui Dan Vifor Pichiu, care, în opinia lui Bobeică, a făcut o colecţie de lucrări cu valoare documentară.

Expoziţia vernisată, ieri, la Muzeul Banatului Montan, este organizată de Fundaţia „Iancu de Hunedoara”

Powered by Jasper Roberts - Blog